SDP protiv kredita Liburniji, Akcija mladih za - »ako plaće budu upitne«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Oporba odlučuje o zaduženju gradskog prijevoznika
Od zadnje sjednice Gradskog vijeća u Liburniji se ništa nije promijenilo jer nisu napravili ni minimalan korak prema transparentnosti poslovanja kako bi se ovakva točka mogla izglasati. Naš je zahtjev da uprava poduzeća instalira aplikaciju za transparentan proračun, poručuje Radeta
Marin GOSPIĆ
Ilustracija

Dok Liburnija ne uvede transparentno trošenja sredstva, zadarski SDP neće podići ruku za kredit gradskom prijevozniku. Naprotiv, dokle god HDZ u vlastite svrhe koristi trenutnu situaciju u Gradskom vijeću, SDP-ovi vijećnici uskratit će svoj glas za kredit od deset milijuna kuna, poručuje čelnik zadarskog SDP-a, Daniel Radeta. Nezavisnom Eniju Meštroviću stoga zamjeraju što je HDZ-u već obećao glasove svojih vijećnika, kao i ostaloj opoziciji koja izglasava sve što HDZ-u treba.

- HDZ na dnevni red stavlja odluke koje ne bi stavljao da samostalno obnaša vlast u Gradu Zadru. Činjenica je da u Gradskom vijeću postoje ruke koje će izglasati sve što treba. Od zadnje sjednice Gradskog vijeća u Liburniji se ništa nije promijenilo jer nisu napravili ni minimalan korak prema transparentnosti poslovanja kako bi se ovakva točka mogla izglasati. Naš je zahtjev da uprava poduzeća instalira aplikaciju za transparentan proračun, čime bi postali prva gradska trvrtka s ovakvom aplikacijom. Njen je trošak minimalan i iznosi svega 30-ak tisuća kuna, a naša bi stranka zauzvrat glasala za kredit s obzirom da bismo imali apsolutnu transparentnost poslovanja te bi se znalo gdje svaka kuna ide, poručuje Radeta.

Kolodvor propada već 30 godina

Naime, SDP ističe značajan problem u radu gradskog prijevoznika, a to je »činjenica da Liburnija i kolodvor propadaju već 30 godina«. Za uvid u stanje kolodvora, ističe SDP-ov vijećnik, ne treba vam nikakva dokumentacija jer to je ono u što se Zadrani svakodnevno uvjeravaju.

- Da nije bilo vizionara Stanislava Antića, direktora SAS-a koji je sagradio Autobusni kolodvor, današnje rukovodstvo ne bi imalo ni magare gdje vezati zbog načina na koji vode tvrtku. U usporedbi s ostalim kolodvorima u Dalmaciji, poput malih i neuglednih u Splitu i Šibeniku, Zadar je imao reprezentativan kolodvor i tvrtku s ogromnim potencijalom, međutim, ovo što su zadnjih 20 godina od nje napravili govori dovoljno o tome kako rade. Već na kolodvoru vidite kako firma funkcionira jer, iako kažu da čekaju sredstva EU-a za njegovo uređenje, ovdje se ipak radi o upravljanju kolodvorom, odnosno poslovnim prostorima u vlasništvu Liburnije. Brojne su usluge što su ih, uz osnovnu uslugu prijevoza, mogli nuditi poput čuvanja prtljage ili najma reklamnih prostora na autobusima ili postajama. Mogli su ostvariti dodatnu zaradu, ali očito nisu sposobni, smatra Radeta.

Rubeša: Nadzorni odbor nešto skriva

Iz svih ovih razloga socijaldemokrati će na idućoj sjednici Gradskog vijeća biti protiv odluke o kreditu, što je njihova poruka Liburnijinom netransparentnom poslovanju, zaključuje čelnik Gradskog odbora SDP-a.

U Akciji mladih, pak, ne misle tako. Njihov gradski vijećnik Ante Rubeša kaže da o tome još nisu donijeli odluku, ali ukoliko dobiju informacije da su ugrožene plaće radnika te da nikakva druga alternativa ne postoji, podržat će prijedlog o podizanju kredita. Ali imaju jasno određen uvjet.

- A to je da se zna točna svrha za koju će tih deset milijuna kuna ići. Osim toga, na zadnoj sjednici Gradskog vijeća od gradonačelnika Dukića zatražili smo da iz Nadzornog odbora udalji članove koje je sam postavio. Podrazumijeva se da se ne može utjecati na predstavnike zaposlenika i sindikata, ali na HDZ-ove može i zato tražimo da ih se makne iz NO-a jer je očito da nešto skrivaju, odnosno da ne izlaze pravodobno s informacijama, kaže Rubeša, dodajući kako do danas nisu dobili objašnjenje zbog čega je zapravo nastala ovakva dubioza zbog koje Liburnija treba kredit.

- Ukoliko, dakle, sve to bude opravdano, a plaće radnika budu upitne, normalno je da ćemo razgovarati o svemu. Radnici su nam prioritet, a o upravama ćemo raspravljati na idućoj sjednici Gradskog vijeća. Na raspolaganju smo svima, sindikatima i pojedincima kojih i ovim putem pozivam neka nam se jave i iznesu stav koji ću ja onda prenijeti na sjednici Gradskog vijeća, poručuje na kraju Rubeša.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno