Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

16-godišnjak preminuo od meningokokne sepse

Autor: Velimir Brkić

02.07.2008. 22:00
16-godišnjak preminuo od meningokokne sepse


Unatoč svim poduzetim mjerama antibiotskog i intenzivnog liječenja, infekcija je bila nezaustavljiva, a nepunih šest sati od prijema u bolnicu mladić je preminuo
Šesnaestogodišnji učenik Tonči G. preminuo je u srijedu navečer od posljedica meningokokne sepse u Općoj bolnici Zadar.
Mladi Privlačanin sa zadarskog Bilog briga, na Odjel za zarazne bolesti Opće bolnice u Zadru primljen je u srijedu u 13 sati s visokom temperaturom, drhtavicom, povraćanjem, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima te kožnim promjenama po tijelu u obliku sitnih točkastih krvarenja. Unatoč intenzivnom i antibiotskom liječenju, infekcija je bila nezaustavljiva te su dječaku otkazali vitalni organi. Nesretni mladić pao je u komu i preminuo nepunih šest sati otkako je primljen u zadarsku Opću bolnicu, oko 18.30 sati na Odjelu za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje.
– Dan prije, u utorak, oko 15 sati nesretni mladić je bio na liječničkom pregledu, bez vidljivih kožnih promjena koje bi upućivale na meningokoknu sepsu. Naime, u početku bolesti oboljela osoba ima simptome kakve bi imala da je oboljela od bilo koje bakterijske bolesti – visoku temperaturu, povraćanje, drhtavicu, glavobolju… Zbog toga ju je u početku teško dijagnosticirati. Pravi pokazatelji, crveni ili ružičasti osip, koji se pojavi na koži, nastupi tek kasnije kad je često već prekasno. No nitko sa sigurnošću ne može tvrditi da raniji dolazak u bolnicu može biti spasonosan, bakterija meningokoka je gotovo smrtonosna kod ljudi sa slabijim imunitetom, rekao nam je prof. dr. sc. med. Boris Dželalija, šef zadarskog Odjela za zarazne bolesti.
Iako je krvarenje vidljivo na koži, ono se, dodaje dr. Dželalija, odvija i unutar tijela na mozgu, srcu i plućima, tako da smrt kod oboljele osobe nastupi zbog zatajenja organa.
– U srijedu oko 13 sati primljen je na Odjel za zarazne bolesti sa simptomima meningokokne sepse, crvenim točkicama po koži. Odmah smo proveli laboratorijske i dijagnostičke pretrage kojima smo, nažalost, i dijagnosticirali meningokoknu sepsu. Dali smo mu potrebnu terapiju, a zbog pretpostavke da će se bolest i dalje pogoršavati bolesnika smo premjestili na Jedinicu intenzivnog liječenja, Odjel za anesteziologiju. No, unatoč svim poduzetim mjerama antibiotskog i intenzivnog liječenja infekcija je bila nezaustavljiva. Nažalost, nepunih šest sati od prijema u bolnicu mladić je preminuo, kaže dr. Dželalija, napominjujući kako se bolest prenosi kapljično i ako je imunitet slab, razvija se bolest i progresija bolesti. To se, nažalost, dogodilo i kod 16-godišnjaka s Bilog briga.
Iako je mladić na liječnički pregled u utorak dovezen, kako neslužbeno doznajemo, sa zadarskog bazena na Kolovarama, gdje se i kako zarazio bakterijom meningokoka za sada nije poznato, pogotovo što je ovo prvi slučaj. Naime, izvor zaraze ne mora biti bolesnik već zdravi kliconoše, odnosno osobe koji meningokok nose na sluznici nosa i ždrijela i pri tom ne obolijevaju od meningokokne bolesti, ali je mogu prenijeti na drugu osobu.
– Ne znamo tko je bio kliconoša, to epidemiolozi mogu utvrditi tek ukoliko se, ne daj Bože, jave novi slučajevi. No, u svakoj grupi gdje su djeca ili učenici u bliskom kontaktu, poput vrtića i škola, stvara se mogućnost da osoba dobije meningokok jer se infekcija od osobe do osobe prenosi kapljičnim putom, odnosno kihanjem, kašljanjem, govorom ili pljuckanjem, istaknuo je dr. Dželalija, vidno potresen smrću učenika Pomorske škole.
Tužna vijest o iznenadnoj smrti 16-godišnjeg učenika Pomorske škole brzo se proširila među njegovim kolegama iz škole, prijateljima i zabrinutim građanima koji se pitaju jesu li i oni u opasnosti. No, prema riječima epidemiologa strahu od epidemije mjesta nema. Protuepidemijske mjere, profilaksa, mladićeve obitelji i osoba s kojim je bio u kontaktu provedene su pravovremeno, odmah nakon što je dječak primljen u bolnicu. Kako smo jučer doznali, profilaksu je primilo 20-ak osoba koje su bile u kontaktu s mladićem.
Na zadarskom području u posljednjih sedam godina ovo je peti slučaj meningokokne sepse sa smrtnom posljedicom. Riječ je obično o djeci, adolescentima ili mlađim odraslim osobama.
 
SVETKO PERKOVIĆ, RAVNATELJ POMORSKE ŠKOLE
Nevjerojatna tragedija
Nevjerojatna tragedija, u šoku sam kao i svi djelatnici Pomorske škole, ne možemo još vjerovati. Naš učenik, koji je gotovo u trenutku preminuo, završio je prvi razred nautičkog smjera. Bio je vrlo dobar učenik, primjernog ponašanja. Ovo je totalni šok, nemam riječi, uspio nam je reći Svetko Perković, ravnatelj Pomorske škole.
Roditelji u strahu
Rijetki slučajevi pojave meningokokne sepse, koji zbog svog vrlo često fatalnog završetka uvijek završe u medijima, izazivaju paniku i kod roditelja. Posljednji takav bio je u Dječjem vrtiću “Malešnica” u Zagrebu, srećom bez najgorih posljedica, kada su roditelji nakon nekoliko dana prestali slati djecu u vrtić.
Činjenica da je vjerojatno potpuno zdravo dijete odjedanput dobilo visoku temperaturu i nakon nekoliko sati umrlo mnoge baca u očaj. K tome treba pridodati i činjenicu da su simptomi zaraza meningokokom vrlo slični većini ostalih infekcija od kojih djeca često obolijevaju, a kad se pojave simptomi sepse, najčešće je već kasno… Sve to dodatno uvlači strah među roditelje, koji nagli skok tjelesne temperature kod djeteta sve češće panično doživljavaju.
U 2007. sedam smrtnih slučajeva
Kad je o liječenju riječ, ukoliko se kod djeteta primijeti neki od simptoma, potrebno je što prije obratiti se liječniku da bi se pravovremeno ustanovilo o čemu se radi. U slučaju utvrđivanja meningokokne sepse, obvezan je ostanak u bolnici, a liječenje se provodi antibioticima intravenozno, dok cjepivo za sprječavanje ne postoji. Također, članovi obitelji, kao i svi koji su došli u kontakt sa zaraženom osobom, nalaze se pod povećanim rizikom od infekcije te preventivno dobivaju antibiotike. Prošle godine u Hrvatskoj od virusa meningokoka oboljelo je 56 ljudi, od čega je sedam slučajeva završilo smrću.