Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

“Dobri duh” škoja

Autor: Krešimir Bukvić

02.07.2008. 22:00
“Dobri duh” škoja

Foto: Adam VIDAS



RESTORAN LAZARET NA OŠLJAKU
Restoran Lazaret Davora Valčića smjestio se na otočiću Ošljaku, gdje već dvadeset godina biva centralno mjesto otočnog ljetnog društvenog života. Malen površinom, Ošljak, usprkos blizini Zadra, uspijeva zadržati otočnu, domaću atmosferu, odlike koje krase i sam Lazaret. Atmosfera u restoranu je domaća, gosti uglavnom dolaze već godinama, a “spiza” se bazira na jednostavnim mediteranskim jelima, pripremanim na, kako to ističe glavni kuhar Ranko Bogdanić, “po domaći”.
– Gostima je najdraže meso, bačeno najjednostavnije na grill, barem kada su u pitanju njemački turisti. Talijani i naši ljudi odlučit će se više za ribu, serviranu uz domaće “zelenje”, ističe Bogdanić.
Valčić se trudi da što više namirnica bude iz neposredne blizine, pa ribu lovi sam, a sam uzgaja i zelenje te, naravno, radi i svoje vlastito maslinovo ulje. U nastojanju da iskoristi sve blagodati podneblja, Valčić se služi i jednom specifičnom otočnom travom “motar”, koju skuplja zimi, kuha u otopini octa i vode, pa nakon toga skladišti u ulju te servira zajedno sa svojim specijalitetom kuće – marinadom “Lazaret”. U Lazaret treba doći onda kada vam je dosta gradske gužve, urbanih i sofisticiranih mjesta, kada vam je do kupanja, tišine i uživanja na terasi neobavezno odjeveni samo u kupaće. Treba uzeti nešto po preporuci šefa kuhinje, bilo da se radi o špagetima na crno, sa školjkama, tunjevinom ili, pak, dobrom komadu ribe ili mesa. “Zelenjavu” ne preskočiti ni pod razno, posebice domaću rikolu. Obavezno isprobati i slasticu od pečenih smokava te se na kraju ne iznenaditi kada vam za susjednim stolom počnu sami nositi tanjure u kuhinju, jer i to je samo dio “štimunga”. Novinari Zadarskog, doduše, nisu sami pospremili za sobom stol, no uživali su u odličnoj marinadi “Lazaret”, rikoli s krumpirima te Valčić graševini.
 
Marinada “Lazaret”
(za 4 osobe)
1 crveni luk
1 dcl vinskog ocata
1 dcl vina
1 l ribljeg temeljca
filetirana lokarda ili palamida
2 žličice šećera
grančica ružmarina, sol, papar
Ribu popržiti u brašnu. Na svježem ulju popržiti lisnato isječen luk te na to doliti vinski ocat i vino. Kada ishlapi dodati malo soli, papra i ružmarin te zakuhati dok vino ne ishlapi. S time preliti poprženu ribu te ostaviti da se ohladi.