Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Mediteran s kreativnošću i luksuzom

Autor: Krešimir Bukvić

02.07.2008. 22:00
Mediteran s kreativnošću i luksuzom


OLIVE ISLAND MARINA – SUTOMIŠĆICA
Olive Island Marina, restoran u Sutomišćici na otoku Ugljanu, velik je restoran po svim relevantnim kriterijima, od prvoklasnog kuhara svjetskog iskustva i renomea Marija Bernatovića, gastrokoncepcije koja ide u korak sa svim svjetskim kretanjima pa do vizualnog indentiteta. Olive Island Marina restoran (www.oliveislandmarina.com) donosi inovativnu mediteransku kuhinju primjerenu “svakom džepu”, od jednostavnih do sofisticiranih jela, maestralne kakvoće i vizualne dojmljivosti. Bernatović je od samog početka znao što radi; sumirao je iskustvo stečeno radom u najpoznatijim restoranima Austrije, Francuske i SAD, upotrijebio svu onu mediteransku “raskoš” namirnica i koncipirao jelovnik kojem se ne može naći zamjerka. Olive je restoran za prave gurmane, klijentelu koja se ne zadovoljava samo ribom s gradela, iako, da ne bude zabune, ni toga ne manjka kao ni svih ostalih domaćih specijaliteta, već restoran prije svega za sve one goste željne vrhunski pripremljenog jela, orginalne recepture, serviranog po uvriježenim standardima vrhunskog ugostiteljstva. Olive je restoran koji vas za svega 7 minuta, koliko je potrebno gliseru da iz grada pristane za vez njihove marine, dovodi u jedan potpuno novi svijet – tišinu otoka u kombinaciji s jelima svjetskih metropola. I to za svega 30 kuna, koliko iznosi cijena “glisiranja” do restorana. Upitavši Marija da nam nešto preporuči, spremno je odgovorio da je sve ukusno, što nije bilo ni najmanje upitno, no na naše inzistiranje izdvojio je: salatu od hobotnice u marinadi od koromača i rikole, savor – ljubičastim lukom marinirane srdele, zelene njoke od peršina s tri vrste gljiva, romb s marinadom od crvenog luka i holandez umakom te svinjske filete umotane u pršut s pireom od patlidžana. O slasticama je dovoljno reći da je Mario u Beču prije nekoliko godina izdao knjigu slastica pa će svim ljubiteljima slatkog biti i više nego jasno da se u ovom restoranu može pojesti vrhunska slastica istovjetna najpoznatijim bečkim slastičarnicama. Vina u Olive broje impozantnih 150 vrsta, uključujući i jednog Ornellaia i Bollingera. Novinari Zadarskog uživali su u odličnim raviolima od kozica s pireom od mrkve i ružmarina, maestralno zapečenoj kremi od čokolade s domaćim sladoledom od banane te Malvaziji Poletti.
 
Ravioli od kozica s pireom od mrkve i ružmarina
(za 4 osobe)
200 g kozica
300 g brašna
3 jaja
3 cl konjaka
1 dcl slatkog vrhnja
100 g maslaca
200 g mrkve, ružmarin, sol, papar, šećer, malo mladog zelenog luka
Napraviti tvrdo tijesto za tjesteninu od brašna i jaja, zamotati ga u foliju i ostaviti 2 sata te nakon toga oblikovati raviole. Kozice očistiti i izrezati na komadiće. Jednu trećinu kozica usitniti, izmiksati s vrhnjem i konjakom, posoliti, popapriti te izmiješati s mladim zelenim lukom i ostatkom isječenih kozica. S tom smjesom puniti raviole i kuhati 5 minuta. Nakon toga ih malo zagrijati na tavi s rastopljenim maslacem i grančicom ružmarina. Servirati s pireom od mrkve.