Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Za izgradnju murvičke infrastrukture 10 milijuna kuna

Autor: Velimir Brkić

02.07.2008. 22:00
Za izgradnju murvičke infrastrukture 10 milijuna kuna

Foto: Velimir BRKIĆ



Oprema će učiniti zonu još atraktivnijom za lokalne i vanjske investitore, za koje su kvalitetna poslovna infrastruktura i lak pristup glavnim razvojnim centrima, ključni čimbenici za razvitak njihovih aktivnosti. Murvica IK poslovna zona igrat će važnu ulogu za razvoj Murvice, Općine Poličnik i Zadarske županije, kaže načelnik Davor Lončar
Na poslovnoj zoni Murvica IK započeli su komunalni infrastrukturni radovi kako bi se preostali dio zone od sveukupno 25 hektara površine povezao s cestama, dobio sustav kanalizacije, telekomunikacija i elektrosustav. Izgradnja infrastrukture unutar zone vrijedna je oko 10 milijuna kuna. Sredstva su osigurana iz proračuna Općine Poličnik, odnosno od prodaje zemljišta unutar zone. Nakon provedenog javnog natječaja ugovor je dodijeljen tvrtki Vodoinstalacija Zadar. Nadzor je povjeren zadarskoj tvrtki Idassa commerc. Očekuje se da će radovi biti gotovi najkasnije do kraja ove godine.
– Oprema će učiniti Poslovnu zonu Murvica IK još više atraktivnom za lokalne i vanjske investitore, za koje su kvalitetna poslovna infrastruktura i lak pristup glavnim razvojnim centrima, ključni čimbenici za razvitak svojih aktivnosti. S ovoga gledišta, Murvica IK poslovna zona će igrati važnu ulogu za razvoj Murvice, Općine Poličnik i Zadarske županije, kaže općinski načelnik Davor Lončar.
Nakon procjene sudskog vještaka prihvaćeno je da se četvorni metar u poslovnoj zoni prodaje po početnoj cijeni od 35 eura, u kunskoj protuvrijednosti, s tim da su se parcele dodjeljivale javnim natječajem. Prikupljeni novac sad se vraća u izgradnju komunalne infrastrukture. Metro, Gortan, Forum, Europetrol, Duopromet, Kraš, Velekem, Dalmat, Inel projekt, EDV centar… tvrtke su već skučene u Poslovnoj zoni Murvica IK na dijelu od 25 hektara.
– U Poslovnoj zoni Murvica IK preostalo je još osam slobodnih parcela. Uskoro će se objaviti javni natječaj za prodaju s početnom cijenom od 35 eura po metru četvornom, najavio je Lončar.
Dodatna zanimljivost i potvrda da poduzetničke zone u slučaju Murvica IK nisu puko “dovlačenje” poduzetnika, već dugoročnije razmišljanje o tehnološkom i stručnom prilagođavanju poduzetničkim vizijama, jest inicijativa o stvaranju centra za razvoj općine i ovog područja. Vođenje i poslovanje zone prepustilo bi se centru u kojem bi glavnu riječ imao razvoj, struka, uz utjecaj Poglavarstva i samih poduzetnika. Ovdje stoga sve projekte poduzetničkih zona nazivaju i “stoljetnim programom” u kojem bi se, osim sadašnjih ažurnih poteza, očekivane brže gradnje i zapošljavanja vodilo računa i o razvojnim ciljevima više budućih generacija.
– Odlučni smo da poslovne zone budu ono što jesu po imenu – da se u njima gradi i radi te da zaposli ljude iz okolice, zaključio je načelnik Davor Lončar.
Ako prihvatimo da su prostor i veze preduvjet izuzetno ubrzanog razvoja poslovnih zona na području Općine Poličnik, onda je to trebalo i očekivati, no vrlo dobro znamo da tome uvijek treba pridružiti i ljudski čimbenik o kojemu ovisi uspjeh ove poslovne priče.