Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Primjena okolišnog zakonodavstva Europske unije

Autor:

02.07.2009. 22:00
Primjena okolišnog zakonodavstva Europske unije


Jedan od glavnih ciljeva Strategije je učinkovita zaštita okoliša i prirodnih dobara te očuvanje morskih ekosustava smanjenjem unosa otpadnih tvari i stranih mikroorganizama u more, što je od posebnog interesa za Zadarsku županiju, kazala je Peričić, naglasivši da Razvojna agencija Zadarske županije kroz svoje aktivnosti provodi promidžbu održivog razvoja županije
EU info dan pod nazivom “Primjena okolišnog zakonodavstva EU u Hrvatskoj”, odnosno peti i ujedno posljednji u nizu EU info dana, upriličen je jučer u hotelu Kolovare. Riječ je, naime, o projektu Regionalnog centra za zaštitu okoliša, putem kojeg su u različitim regijama Hrvatske brojni predstavnici jedinica lokalne i regionalne uprave i samouprave (JLRSU) informirani o načelima funkcioniranja Europske unije u kontekstu zaštite okoliša, kao i o pojedinim prioritetnim temama iz područja zaštite okoliša ključnima u procesu pristupanja EU-a.
Gospodarenje otpadom
Radi se o prilagodbi uspješno provedenog sličnog programa edukacije u Letoniji, zemlji koja je također nedavno prošla kroz proces približavanja EU te je zemljama kandidatima za članstvo u EU veoma koristan izvor konkretnih iskustava. Projekt se provodi u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva RH te drugim nadležnim tijelima za određenu problematiku zaštite okoliša. Kao prioritetna tema u Zadarskoj županiji odabrano je gospodarenje otpadom, a na jučerašnjoj radionici pred okupljenim predstavnicima tijela lokalne i regionalne samouprave te agencija i ustanova, sudjelovale su Sanja Peričić, direktorica Razvojne agencije Zadarske županije, Irena Brneda, direktorica REC Hrvatske i Željka Medven, predstavnica REC Hrvatske i moderatorica jučerašnje radionice.
Seminar je započeo uvodnom riječi Sanje Peričić, koja je prvo podsjetila kako hrvatski Zakon o zaštiti okoliša definira “održivi razvitak” kao gospodarski i socijalni razvitak društva, koji u zadovoljavanju potreba današnjeg naraštaja uvažava iste mogućnosti zadovoljavanja potreba idućih naraštaja te omogućuje dugoročno očuvanje okoliša, biološke raznolikosti i krajobraza.
– Održivi razvitak se ostvaruje kroz dinamično gospodarstvo, ekonomski, socijalnu i teritorijalnu koheziju, visok stupanj obrazovanosti građana, visok stupanj zaštite zdravlja i očuvanje okoliša, kazala je Peričić, podsjetivši kako je Europska unija 2006. godine prihvatila revidiranu Strategiju održivog razvitka za proširenu Europu te da je Strategija usmjerena na potrebu postupne promjene sadašnjeg neodrživog načina proizvodnje i potrošnje te integriranih pristupa u izradi smjernica i politika.
– U veljači ove godine Hrvatski sabor je usvojio Strategiju održivog razvitka Republike Hrvatske. Strategija postavlja osnovne ciljeve i mjere održivog razvitka gospodarstva, održivog socijalnog razvitka te zaštitu okoliša i identificira ključne izazove u njihovu ostvarivanju. Jedan od glavnih ciljeva Strategije je učinkovita zaštita okoliša i prirodnih dobara, a kao poseban cilj navedena je promidžba održivog gospodarenja Jadranskim morem, priobaljem i otocima te očuvanje morskih ekosustava smanjenjem unosa otpadnih tvari i stranih mikroorganizama u more, što je od posebnog interesa za Zadarsku županiju, kazala je Peričić, naglasivši da Razvojna agencija Zadarske županije kroz svoje aktivnosti provodi promidžbu održivog razvoja županije pa se kao takva odazvala pozivu Regionalnog centra zaštite okoliša.
Partneri REC-a
Nakon uvodnih riječi, Irena Brneda predstavila je projekt i projektne aktivnosti, kazavši prvo nekoliko riječi o partnerima REC-a, a to su REC Ured u Makedoniji, BEF Njemačka, BEF Letonija, Osječki zeleni – Slobodni pokret te Balkanska zaklada za održivi razvoj – Makedonija, te stručnoj podršci i to Njemačkom udruženju gradova i općina te Ministarstvu zaštite okoliša u Hrvatskoj i Makedoniji.
– REC je međunarodna, nepristrana organizacija, koja ima svojih 17 ureda u zemljama srednje i istočne Europe, a njen središnji ured u gradu Szentendre u Mađarskoj. REC Hrvatska djeluje od 1993. godine, a radi na osposobljavanju tijela državne uprave, JRLSU, udruga, industrija, zatim na sudjelovanju javnosti u odlučivanju o okolišu, financijskoj potpori za udruge i slično, pojasnila je Brnada, osvrnuvši se potom na sam projekt iz Letonije za Hrvatsku i Makedoniju “Osposobljavanje za primjenu EU zakonodavstva na lokalnoj i regionalnoj razini”, a koji traje od siječnja 2007. godine.
Što se tiče dosadašnjih projektnih aktivnosti, Brnada je, između ostalih, spomenula i ispitivanje potreba JRLSU, potom dva treninga za lokalne partnere na temu organiziranje i vođenje radionica, zatim na temu vještina prezentacije te na temu komunikacije s javnošću.
– Ciljevi ovog projekta su prijenos uspješnog njemačko-letonskog programa obuke za JRLSU, osposobljavanje lokalnih organizacija kao budućih trenera za takav program te obuka djelatnika JRLSU, osnovna znanja o okolišnoj politicu EU-a i njihovoj ulozi u primjeni EU zakonodavstva, kazala je Brnada, naglasivši kako su ciljna skupina u ovom slučaju tijela lokalne i regionalne samouprave, udruge gradova i općina, zatim stručnjaci, nadležna tijela i partneri.
Nakon prezentacije očekivanih rezultata Brnada je nastavila s prezentacijom na temu “Struktura Europske unije”, dala je kratak povijesni pregled razvoja EU, a govorila je i o primjeni okolišne politike EU-a u pojedinim zemljama članicama. Potom je prezentaciju na temu “Proces usklađivanja te provedba EU i zakonodavstva u Hrvatskoj u gospodarenju otpadom” održao Aleksandar Rajilić iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Nakon prijedloga poboljšanja u sustavu gospodarenja otpadom Hrvatske i plenarne diskusije, Josip Matassi iz Razvojne agencije Zadarske županije govorio je o financiranju EU projekata i programa, potkrijepivši sve primjerima iz županije.