Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Promovirana 43 nova majstora

Autor:

02.07.2009. 22:00
Promovirana 43 nova majstora

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Sada kad ste dobili status majstora, dobili ste i mogućnost da samostalno otvorite svoj obrt i krenete u poduzetničke vode. Sigurno je da ste učenjem kod starijih kolega dobro vidjeli što je obrtničko zanimanje – zvanje u kojem čovjek sam odlučuje o svom poslu i sudbini, kazao je Vicković
Svečana dodjela majstorskih diploma priređena je jučer u Obrtničkoj komori Zadarske županije za 43 nova majstora u sedam različitih zanimanja. Polaganjem majstorskoga ispita i stjecanjem naslova “majstor” kandidati su ostvarili jedan od osnovnih preduvjeta za otvaranje obrta, a potom i za dobivanje dozvole za pravo prijema naučnika. Zaželjevši svima puno uspjeha u budućem radu, novim majstorima čestitao je i diplome uručio Eduard Vickovuć, predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije.
– Sada kad ste dobili status majstora, dobili ste i mogućnost da samostalno otvorite svoj obrt i krenete u poduzetničke vode. Sigurno je da ste učenjem kod starijih kolega dobro vidjeli što je obrtničko zanimanje – zvanje u kojem čovjek sam odlučuje o svom poslu i sudbini te se na taj način neovisno upušta u rješavanje svoje egzistenicije, kazao je okupljenim majstorima predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije Eduard Vicković, izrazivši nadu da će otvaranjem vlastitoga obrta i oni postati dio obrtničke obitelji koja je – sa oko pet i pol tisuća članova – važan čimbenik u gospodarskom razvoju Zadarske županije.
Također, posebno je naglasio da se ubuduće za sva pitanja oko otvaranja obrta uvijek mogu obratiti svom matičnom udruženju obrtnika, gdje ih očekuje pomoć djelatnika za sve nejasnoće – od pravnih pitanja nadalje.
Već tradicionalno najviše majstora – njih 21, bilo je u zanimanju frizer, a majstorski ispit položilo je i sedam stolara, pet zidara, četiri očna optičara i elektroinstalatera te po jedan klesar i tesar.
– Najveći broj kandidata koji su dobili majstorsku diplomu ispit je polagalo upravo zato što u budućnosti žele otvoriti svoj obrt, a oni koji su već vlasnici obrta – zato što bi htjeli dobiti licenciju za primanje naučnika. Naime, položen majstorski ispit potreban je i kako bi se dobila licencija za izvođenje praktičnog dijela naukovanja za učenike srednjih strukovnih škola. U svakom slučaju, ističe Lidija Udiljak, stručni suradnik za obrazovanje u Komori, majstorska diploma predstavlja krunu strukovne izobrazbe, veliko priznanje njihovu radu, unaprjeđenje vještina i ulaganje u struku.


Majstorski ispit


Majstorski ispiti su državno priznati ispiti, regulirani Zakonom o obrtu i Pravilnikom, a mogu se polagati za zvanja s liste vezanih obrta, čije programe donosi ministar nadležan za gospodarstvo. U Obrtničkoj komori Zadarske županije ispite je moguće polagati za zanimanja: frizer, očni optičar, automehaničar, elektroinstalater, stolar, klesar, tesar i druga.
– Nakon završenog osnovnoškolskog te trogodišnjeg srednjoškolskog strukovnog obrazovanja, odnosno položenog pomoćničkog ispita i stečene stručne spreme, uz minimalno dvije godine radnog iskustva u zanimanju, kandidat može pristipiti polaganju majstorskoga ispita. Po uspješno položenom ispitu, kaže suradnica za obrazovanje, stječe se peti stupanj i zvanje majstor koje se upisuje u radnu knjižicu.