Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Saborska zastupnica zbog krize odgodila kupnju auta

Autor: Valentina Mlađen

02.07.2009. 22:00
Saborska zastupnica zbog krize odgodila kupnju auta

Foto: Filip BRALA



Gospodarska kriza koja je započela u Americi, više nije nikakva novost u Hrvatskoj. Prve minute dnevnika sad su posvećene nekad dosadnim gospodarskim temama, a s naslovnica svih novina u Hrvatskoj vrište naslovi koji upozoravaju hrvatske građane o padu njihovog životnog standarda. Popularno “stezanje remena” hrvatski građani su osjetili u gotovo svim segmentima života: rezanje plaća, plaćanje zdravstva, ukidanje beneficija na poslu, rast kamata na kredite…
Da je kriza utjecala na maloga čovjeka o tome nema dvojbe, ali kako je utjecala na poznate, koje stalno viđamo u medijima i koji u većini slučajeva na bankovnom računu imaju više nego prosječni hrvatski građanin. O njihovim nevoljama s recesijom pričali su nam saborska zastupnica SDP-a Ingrid Antičević-Marinović te poznati zadarski liječnik dr. Antun Zoran Savić.
Vjerovali ili ne, popularna saborska zastupnica nam je otkrila kako je kriza okrznula čak i političare, natjeravši barem neke od njih da dvaput razmisle prije nego što otvore novčanik.
– Kriza je na mene utjecala u svim segmentima moga života. Prije svega tu je smanjenje plaće. Za mene to i nije tako drastično, jer ja imam solidnu plaću, tako da moj budžet to može podnijeti, ali ljudima koji su imali mnogo manju plaću to smanjenje sigurno je jako teško palo. S krizom se još nekako nosim, ali mogu zamisliti i suosjećam s tim ljudima te zaista ne znam kako oni uspijevaju.
Gdje najviše štedite?
– Danas se na sve pomalo gleda, čak i kad se ide u spizu gleda se na cijene onoga što se kupuje. Mislila sam konačno kupiti novi auto jer je moj već star i neprestano se kvari, ali sam odustala od te ideje. Mislim da sada zaista nije vrijeme za rizične troškove i dizanje kredita te malo veće ulaganje, pa ću radije još neko vrijeme plaćati popravke za svoj stari auto.
Planirate li ljetovati izvan Zadra ili Hrvatske?
– Iako sam i prije jako rijetko ljetovala zbog poslovnih obaveza, ovo ljeto ni ne pomišljam na to. Otići na putovanje s cijelom obitelji i to još izvan države bilo bi zaista nepromišljeno u ovo vrijeme.
Jeste li možda igrali loto koje je barem na trenutak građanima Hrvatske dalo iluziju da će se obogatiti?
– Nisam igrala loto jer ipak mislim da još uvijek ne moram ići tako daleko i da mogu solidno živjeti sa svojom plaćom, ali podržavam sve ljude koji jesu, jer u doba krize treba barem okušati sreću.
Kako se s krizom nose privatnici upitali smo dr. med. Antuna Zorana Savića, vlasnika privatne internističko-kardiološke ambulante u Zadru. Čak i u vrijeme krize ljudima je na prvom mjestu njihovo zdravlje. Zadrani su još uvijek spremniji platiti za pregled, nego se odlučiti na čekanja u bolničkim redovima.
Kako je kriza utjecala na vas?
– U mom zanimanju kriza zapravo, barem za sada nije mogla učiniti mnogo štete. Ja sam privatnik i liječnik sa specifičnom populacijom. Moji klijenti su pacijenti koji ne mogu odgoditi svoje liječenje, to je gotovo nešto što se mora. Na poslu ne prihodujem manje, a ni više. Za moj je posao zapravo sve ostalo isto.
Gdje najviše štedite?
Pa zapravo svugdje pomalo, ali nigdje previše. Unatoč istim prihodima ipak mislim da je ovo vrijeme kada treba dva puta promisliti prije nego se odluči ući u neki trošak. Iako u obitelji nismo ni ranije pretjerivali s trošenjem na spizu, odjeću i druge životne potrepštine, dogovorili smo se da ćemo još malo pripaziti da ne trošimo više nego što je zaista potrebno.
I dr. Savića smo upitali kako namjerava provesti ovo ljeto – radno ili odmarajući se na nekoj ekskluzivnoj lokaciji.
– Često sam na putu poslovno pa mi je draže provoditi vrijeme u Zadru nego putovati. A što se tiče ovogodišnjeg ljetovanja, iako za sada nemamo ništa u planu, definitivno bih promislio dva puta prije nego bih otišao na neki skuplji put.