Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Svi su optuženici dobro znali što čine

Autor: Minja Gugić

02.07.2009. 22:00
Svi su optuženici dobro znali što čine

Foto: Filip BRALA



Petorica optuženih bili su podvrgnuti kombiniranom psihologijsko-psihijatrijskom vještačenju, kojim je utvrđeno kako su u “trenutku počinjenja kaznenog djela” bili ubrojivi
U nastavku suđenja Ivi Bratoviću (36), Anti Šali (36), Tomislavu Petkoviću Srići (32), Miloradu Troskotu Mimi (41) te Bogdanu Pepiću (47) iz BiH, kojima se optužnicom stavlja na teret – udruživanje zbog preprodaje najveće količine heroina, koju su zadarski policajci zaplijenili u svojoj povijesti, saslušane su vještakinje psihologijske i psihijatrijske struke.
Naime, na traženje Andreja Korljana, branitelja Milorada Troskota, one su Sudskom vijeću kojim predsjeda Boris Radman pojasnile kako je on natprosječno inteligentna osoba, koji se liječio od PTSP-a, a u trenutku “počinjenja kaznenog djela” bio je ubrojiv.
– Optuženi Troskot odrastao je u zadovoljavajućim obiteljskim prilikama, a međusobni odnosi u obitelji također, su bili dobri. Nakon povratka iz Domovinskog rata počeo je osjećati traume, odnosno psihosomatske i tjelesne tegobe. Stres koji se najžešće počeo manifestirati 1998. i 1999. godine uzrokovao je svojevrsno udaljavanje od obitelji, jer ih je on na taj način želio zaštiti od psihičkih problema koji su ga opterećivali, kako mu obitelj ne bi patila.
Prvi put ide psihijatru u studenom 1999. godine. Potom je prestao odlaziti, jer je shvatio da mu više pomažu razgovori s psihologom nego psihijatrom.
U vrijeme počinjenjna kaznenog djela bio je zaposlen i imao je zadovoljavajuće odnose u obitelji te se nije liječio.
Nakon 2000.-te godine PTSP je kompenzirao radom te se okrenuo obitelji i vjeri – rekla je vještakinja psihologijske struke.
Psihijatrica je također naglasila kako Troskot zadovoljava sve dijagnostičke kriterije PTSP-a te kako ima poremećaj prilagodbe, a bio je ovisan “samo o marihuani”.
– Sadašnja situacija u kojoj se nalazi dodatno je stresogena, tako da uvjetuje određene tegobe na koje se žali i koje spadaju u red poremećaja prilagodbe – zaključila je psihijatrica.
I ostali optuženici bili su podvrgnuti kombiniranom psihologijsko-psihijatrijskom vještačenju i prema mišljenju stručnjaka svi su u dobro znali što čine, odnosno bili su ubrojivi.
Nakon toga rasprava je odgođena za sredinu kolovoza zbog novih dokaznih prijedloga branitelja, koje je Sudsko vijeće prihvatilo, a riječ je o saslušanju dvojice svjedoka od kojih je jedan otac Ive Bratovića, a na okolnosti njegovog imovinskog stanja.
Odbijen je prijedlog za saslušanjem dvojice policajaca PU zadarske na kojem je inzistirao branitelj Ante Šale, Branimir Zorica koji je tvrdio kako je pretraga kuće u mjestu Kašić, gdje su Šale i Troskot uhvaćeni s heroinom, provedena protuzakonito, bez sudskog naloga.
“Ekipa” je podsjećamo, uhićena u ožujku prošle godine, kada je policija u kući u mjestu Kašić kod Stankovaca zaplijenila pet kilograma heroina 40-postotne čistoće i pet kilograma smjese paracetamola i kofeina.
Policajci su upali u kuću u trenutku kada su Troskot i Šale pripremali miješanje droge, a policajci su ih uhvatili na djelu.