Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Država potrošila 7,7 milijardi kuna više nego je “zaradila”

Autor: Jagoda Marić

02.07.2010. 22:00
Država potrošila 7,7 milijardi kuna više nego je “zaradila”


Koji bi se rashodi, time i prava smanjivali da bi se pokrpao minus u blagajni, u Vladi prije jeseni ne žele govoriti, no navode da se on ne mora nadoknađivati zaduživanjem
U prvih pola godine Vlada je u proračun skupila 51,9 milijarda kuna, a potrošila je 59,6 milijarda kuna. Tako je u šest mjeseci u državnom proračunu stvoren minus od 7,7 milijarda kuna, koji se opasno približio deficitu od 8,6 milijarda kuna što ga je Vlada planirala za cijelu godinu. Ako želi zadržati proračunsku rupu u planiranim okvirima državi bi do kraja godine smjela potrošiti tek 900 milijuna kuna više nego što prikupi. To je potpuno nemoguće obzirom da je u prvom polugodištu svaki mjesec manjak u prosjeku bio veći od milijardu kuna.
Ipak, u Ministarstvu financija uvjeravaju kako proračunska rupa neće rasti dosadašnjim tempom niti će narasti na više od 14 milijarda kuna, a kao argument navode kretanja u prošloj godini. Tako je do kraja lipnja 2009. godine u proračunu manjak bio 6,48 milijarda kuna, da bi do kraja godine narastao za još 3,3 milijarde odnosno na 9,7 milijarda kuna. Nije na odmet napomenuti da su proračunski prihodi oko 1,5 posto manji od lanjskih, a da je potrošnja nešto veća. U Ministarstvu financija ne žele prognozirati hoće li po prošlogodišnjem scenariju do kraja ove godine manjak narasti za još tri milijarde kuna i popeti se na deset milijarda kuna ili više. Ističu kako minusa u proračunu uopće ne bi bilo da država u šest mjeseci nije morala prebaciti 8,2 milijarde kuna za isplatu mirovina. Taj je transfer bio nužan jer su mirovine koštale 17,5 milijardi kuna, a mirovinski doprinosi pokrivali su tek 9,3 milijarde kuna. Uz to država je zdravstvu, od čijih je doprinosa prikupljeno 8,7 milijardi kuna morala transferirati dodatnih oko milijardu kuna.
Tako je podbačaj prihoda od doprinosa, u odnosu na isto razdoblje prošle godine dosegnuo gotovo milijardu kuna, te su ti prihodi za pet posto manji od prošlogodišnjih.
Uz to loša gospodarska situacija uzrokovala je i pad prihoda od poreza na dobit koji su u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine niži za 1,6 milijardi kuna.
U Ministarstvu financija vjeruju kako će se proračunski prihodi, pogotovu oni od doprinosa, popraviti u srpnju i kolovozu zbog utjecaja sezonskog zapošljavanja, pa će se tako tek na jesen ići i u pravi rebalans proračuna. Koliki je najveći deficit, pa tako i zaduživanje, što će ga Vlada u tom preslagivanju dopustiti ne žele govoriti, ali ističu da se manjak ne mora nadoknađivati isključivo zaduživanjem nego se to može učiniti i rezanjem troškova iz državnog proračuna. No, koji bi se to rashodi a time i prava smanjivali u Vladi prije jeseni nitko ne želi govoriti.