Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Gosti iz Češke školi u Salima darovali 35 tisuća eura

Autor: Ivo Dominis

02.07.2010. 22:00
Gosti iz Češke školi u Salima darovali 35 tisuća eura


Česi su ovom prilikom predstavnike dugootočke općine pozvali u Brno na prezentaciju svoga otoka u gospodarskom i turističkom smislu. Saljski domaćini su svoje goste proveli kroz razgledavanje prirodnih ljepota otoka i Parka prirode Telašćica gdje su ih zadržali na ručku u tamošnjem restoranu Mir
U Općini Sali jučer je upriličeno primanje za izaslanstvo Češko-hrvatske komore iz Južnomoravske regije sa sjedištem u Brnu. Četveročlano izaslanstvo je predvodio Viliam Zathurecky, koji je zastupao predsjednika regionalne asocijacije te češke pokrajine, Michaela Hašeka.
Ove političare iz susjedne države pripadnice EU koji su trenutačno na odmoru na području Dugog otoka primio je saljski načelnik sa svojim suradnicima. Temeljni razlog ovog susreta u prostorima Općine bio je uručenje novčane donacije u visini 35.000 eura za potrebe kulture i školstva ove otočne općine. Ta sredstva će namjenski biti usmjerena za osiguranje računalne i prezentacijske opreme u Osnovnoj školi Sali, kompletiranje dječjih igrališta s toboganima i penjalicama u vrtićima Sali i Žman te prezentacijske tehnike u općinskoj knjižnici u Salima.
– U našem općinskom proračunu uvijek je odvojen dio sredstava za potrebe mladih i konstruktivan razvoj njihovih sposobnosti i znanja, po toj matrici i ova donirana sredstva ćemo kanalizirati u tom pravcu, naglasio je načelnik Općine Zoran Morović prilikom zahvale gostima na uručenom daru. Ovi su nazočne na primanju nastojali upoznati s regijom iz koje dolaze i polučenim uspjehom na nedavnim parlamentarnim izborima u Češkoj Republici.
Domaćini su se gostima nastojali revanširati prigodnim poklonima koji će im buditi uspomene na boravak u ovoj sredini. I to izvornim suvenirima i ekološkim maslinovim, djevičanskim uljem s Dugog otoka. Česi su ovom prilikom predstavnike općine pozvali u Brno na prezentaciju svog otoka u gospodarskom i turističkom smislu. Načelnik Morović im je obećao da će biti pozvani ponovno na Dugi otok kada donirana oprema bude nabavljena i kada profunkcionira u školi, vrtiću i knjižnici.
Nakon protokolarnog dijela susreta saljski domaćini su svoje goste proveli kroz razgledavanje prirodnih ljepota otoka i Parka prirode Telašćica gdje su ih zadržali na ručku u tamošnjem restoranu Mir.