Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Građani su spremni na rovovsku obranu ZOR-a

Autor: Gabrijela Galić

02.07.2010. 22:00
Građani su spremni na rovovsku obranu ZOR-a


Prema rezultatima istraživanja CRO-Demoskopa, na referendum o Zakonu o radu izašlo bi 64,2 posto građana, a njih čak 88,6 posto glasalo bi protiv izmjena zakona
Sindikalne središnjice nisu dobile nikakav službeni odgovor Vlade na njihovu ponudu da broj prikupljenih potpisa za referendum prihvati kao da je referendum održan i da je na njemu odbijena mogućnost izmjena Zakona o radu. Međutim, iz izjava premijerke Jadranke Kosor i članova HDZ-a, jasno im je da Vlada nema namjeru prihvatiti tu ponudu kojom bi joj se iz ruku izbilo argument visokog troška za održavanje referenduma. On će se provesti, barem što se sindikata tiče.
Zahtjev za raspisivanjem referenduma zajedno s dokumentacijom teškom preko 170 kilograma, sindikati će vrlo skoro predati Vladi. Ponavljaju kako im je potrebno nekoliko dana da svu dokumentaciju fotokopiraju, no za sada ne žele izlaziti s podatkom kada će svoj dolazak najaviti Luki Bebiću, predsjedniku Sabora.
Neprihvatljiva ponuda
– Pisani odgovor nismo dobili. No, dovoljno sam dobro razumio poruke premijerke. Jasno je da je naša ponuda neprihvatljiva Vladi i mi ćemo zatražiti organiziranje referenduma – kazao nam je Ozren Matijašević, koordinator sindikalnih središnjica.
Ni on, a ni njegove kolege ne žele otvoreno govoriti tome kad će materijale predati predsjedniku Sabora. No, jasno je da sindikati žele izbjeći situaciju da se referendum održi u kolovozu kad je većina građana na odmoru. Tako bi se moglo dogoditi da zahtjev za organiziranjem referenduma predaju uoči odlaska saborskih zastupnika na odmor, dakle 14. ili čak 15. srpnja.
Prema istraživanju CRO-Demoskopa, kad bi se u ovom trenutku organizirao referendum o izmjeni ZOR-a, na glasačka mjesta bi izašlo 64,2 posto građana, a čak bi ih 88,6 posto glasalo protiv izmjena zakona. Istraživanje pokazuje i kako bi najveći odaziv i podrška sindikalnoj akciji bio među građanima koji rade u javnom sektoru (podrška inicijativi od oko 95 posto), dok je nešto manja potpora među zaposlenima u privatnom sektoru (nešto ispod 80 posto).
Nepovjerenje prema Vladi
Sindikalne središnjice nakon što su ispregledale sve popisne liste i sa njih eliminirale nevažeće potpise, svu dokumentaciju fotokopiraju iz bojazni da se nakon predaje dio dokumentacije ne bi “zagubio”. A za taj posao im treba vremena. U prvoj varijanti, htjeli su na predaju lista pozvati javnog bilježnika, no ta se mogućnost ispostavila preskupom. Naime, svaki predani list treba ovjeriti. Kako se na svakoj listi moglo prikupiti 25 potpisa, to znači da je 813.016 potpisa građana pohranjeno na preko 32,5 tisuća listova papira. To bi sindikate koštalo preko 1,6 milijuna kuna. S tim ogromnim troškom sindikati su se suočili shvativši da je cijena ovjere svakog lista 50 kuna.
No, nakon predaje zahtjeva za organiziranje referenduma sindikati će se dodatno trebati primiti posla kako bi građanima objasnili što referendumom žele. Naime, i najnovije istraživanje CRO-Demoskopa pokazuje kako je dio građana potpisivanje peticije percipiralo kao iskazivanje nepovjerenja politici Vlade. Tog je stava 27,4 posto ispitanika. Ipak, najveći dio ispitanika, njih 42,6 posto, smatra da je referendumska peticija izraz želje za zaštitom prava radnika u zemlji.