Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kanaderi su spremni za sezonu

Autor: Mario Matana

02.07.2010. 22:00
Kanaderi su spremni za sezonu

Foto: Filip BRALA



Funkcija zapovijedanja nije jasna, nema čvrste hijerarhije, zapravo još funkcioniramo na principu poznanstava no to se srećom ne odražava na sezonu. Način financiranja vatrogasaca također treba promijeniti, posebice dobrovoljnih vatrogasnih društava – Mladen Jurin, pomoćnik ravnatelja i glavni vatrogasni zapovjednik
Svi naši kanaderi i air tractori ispravni su i spremni za sezonu, tehnika i pet tisuća ljudi proveli su ozbiljne pripreme kako bi i tijekom ovog ljeta štete od požara bile što manje – rezultati prošle sezone su iznimni, 90 posto požara ugašeno je unutar četiri sata, a opožarena površina zadržana je ispod pet hektara, bez ljudskih žrtava, kazali su ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i Damir Trut, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje, nakon radnog sastanka pred vruću sezonu u Centru za koordinaciju gašenja šumskih požara u Divuljama. Zadovoljni su bili viđenim.
Iako zadovoljan Mladen Jurin, pomoćnik ravnatelja i glavni vatrogasni zapovjednik imao je nešto drugačiji ton u svom nastupu, nekoliko minuta kasnije kad su šefovi otišli u obilazak. Naglasio je i on kako se često govori o opožarenim površinama, a nikad o stotinama i stotinama spašenih života turista i mještana, pogotovo kad se zna kakve vatrene stihije haraju ostalim mediteranskim zemljama poput Francuske ili Grčke, pa i SAD-a, i s kakvim posljedicama. No, smatra da može biti bolje i da će zbog toga u rujnu ići s prijedogom izmjena zakona o vatrogastvu.
– Funkcija zapovijedanja nije jasna, nema čvrste hijerarhije, zapravo još funkcioniramo na principu poznanstava no to se srećom ne odražava na sezonu. Način financiranja vatrogasaca također treba promijeniti, posebice dobrovoljnih vatrogasnih društava, rekao je Jurin.