Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Knjige dojmova pune pohvala

Autor: Anamaria Perović

02.07.2010. 22:00
Knjige dojmova pune pohvala

Foto: Zvonko KUCELIN



Uz jedinstvenu zbirku od oko 2000 staklenih predmeta iz vremena antike, postav Muzeja antičkog stakla trenutno ugošćuje izložbu antičkog brončanog kipa Apoksiomena. Njome je obogaćena kako ponuda samog muzeja, tako i ukupna turistička ponuda grada, a demo radionica – puhaonica stakla ispred koje najčešće završava obilazak muzeja upotpunjuje doživljaj viđenoga.
U knjizi dojmova zabilježen je cijeli niz pohvala, što nam daje poticaj u daljnjem radu, ističe ravnatelj MAS-a Ivo Fadić, najavljujući među budućim planovima i postavljanje izložbe o restauraciji stakla autora Šime Perovića, koja će uskoro biti otvorena u Zavičajnom muzeju u Obrovcu, a rad muzeja na novim izložbama uslijedit će u listopadu
Bogato kulturno-povijesno nasljeđe, vrijedna spomenička baština, kao i brojne zbirke zadarskih muzeja i ovoga ljeta privlače velik broj zainteresiranih turista. Muzej antičkog stakla kako doznajemo, kontinuirano je dobro posjećen, baš kao i Stalna izložba crkvene umjetnosti, koju je do kraja lipnja razgledalo preko 13 tisuća posjetitelja.
Prapovijesna i srednjovjekovna zbirka Arheološkog muzeja tijekom ljetnih mjeseci bilježi veći broj gostiju od uobičajenog, a priliku za dodatno upoznavanje zadarskoga kraja svakako pružaju i odjeli Narodnog muzeja Zadar. Ponuda je doista vrlo raznolika, no na dodatnoj promidžbi – počevši primjerice od postavljanja uočljivije signalizacije i markacija, slažu se muzejski djelatnici, zasigurno je potrebno i dalje raditi.
Izložba o restauraciji stakla
– Posjećenošću smo do sada iznimno zadovoljni, a još veći broj posjeta očekujemo upravo tijekom srpnja i kolovoza. Ranijih mjeseci bilo je dosta organiziranih posjeta brojnih ekskurzija iz različitih gradova Hrvatske, dok od kraja lipnja imamo sve više individualnih posjetitelja, kako domaćih, tako i stranih, ističe ravnatelj Muzeja antičkog stakla Ivo Fadić, navodeći kako će muzej sve do kraja sezone biti otvoren tijekom cijeloga dana, od 9 do 21, uključujući vikende.
Uz jedinstvenu zbirku od oko 2000 staklenih predmeta iz vremena antike, postav MAS-a trenutno ugošćuje izložbu antičkog brončanog kipa Apoksiomena. Njome je obogaćena kako ponuda samog muzeja, tako i ukupna turistička ponuda grada, a demo radionica – puhaonica stakla ispred koje najčešće završava obilazak muzeja, dodaje Fadić, svakako upotpunjuje doživljaj viđenoga.
– Posjetitelji imaju priliku u živo vidjeti ručnu izradu predmeta od stakla, unikatnih suvenira, koju demonstriraju majstori iz Huma na Sutli, što je posebno zanimljivo. Stoga će radionica, kao i protekle godine biti uključena u program muzeja sve do početka jeseni. Stalni postav muzeja, a sada i izložba Apoksiomena izazivaju sjajne reakcije. U knjizi dojmova zabilježen je cijeli niz pohvala, što nam svakako daje poticaj u daljnjem radu, ističe ravnatelj Fadić, najavljujući tako među budućim planovima i postavljanje izložbe o restauraciji stakla autora Šime Perovića, koja će uskoro biti otvorena u Zavičajnom muzeju u Obrovcu, a rad muzeja na novim izložbama uslijedit će potom u listopadu.
Tajne egipatskih mumija
Suradnjom s udrugom turističkih vodiča kao i Turističkom zajednicom Grada koja prati i najavljuje sva muzejska događanja u MAS-u su zadovoljni, no prema riječima ravnatelja, kvalitetne prezentacije nikada nije dovoljno, te se još očekuje postavljanje putokaza na različitim gradskim punktovima, i to ne samo za muzeje, već i za ostalu spomeničku baštinu grada.
U Crkvi Sv. Donata u tijeku je izložba postavljena povodom međunarodnog dana muzeja o istraživanjima u Radašinovcima, a jedna nova izložba, uz dva postojeća stalna postava, prapovijesni i srednjovjekovni, otvorena je u zadarskom Arheološkom muzeju. Radi se o izložbi “Tajne egipatskih mumija” postavljenoj pred nekoliko dana na prvom katu muzeja. Posjetitelja ljeti ima puno više, a nakon grupa turista i školskih ekskurzija, veća posjećenost od strane individualnih gostiju, kazuje nam djelatnica Marina Brkić, i ovdje se očekuje upravo tijekom srpnja i kolovoza.
– U usporedbi s prošlogodišnjim razdobljem, ove smo godine u svibnju i lipnju imali čak nešto više posjeta. S obzirom na vrijednost zbirke kao i samo položaj muzeja uvijek se nadamo boljem, ali gledajući trenutnu situaciju ipak možemo reći da smo relativno zadovoljni, kaže djelatnica Marina, također ističući vrlo pozitivne reakcije posjetitelja. Radno vrijeme muzeja je napominje, do 20 sati, a po potrebi vjerojatno će se i produžiti.
Izložbu stilskog namještaja “Uspomene iz jednog Zadra”, te stalnu izložbu likovnih umjetnosti i arhitekture u Zadru u 15. i 16. stoljeću moguće je razgledati u odjelu Muzeja grada Narodnog muzeja. “Etnološke osobitosti sjeverne Dalmacije” naziv je stalne izložbe Etnološkog odjela na čiji će prijedlog ovog utorka jednu od ljetnih radionica odžati kulturno-umjetničko društvo Polača, dok su, pak, u Prirodoslovnom odjelu, u tijeku dvije izložbe – “Flora južnog Velebita”, te izložba o životu i djelu zadarskog pravnika i botaničara iz 19. stoljeća “Domenico Pappafava i njegova ostavština rodnom Zadru.” Kako doznajemo od kustosice Snježane Vujčić-Karlo, za posjetitelje će biti otvorene još do kraja ovog mjeseca, kada će u izložbenom prostoru započeti radovi na uređenju novog postava – “Flora i fauna Jadrana”.
– Bit će prikazan naš poznati morski pas, morske lisice, kornjače, velik broj riba i mekušaca…, biljne i životinjske vrste, od algi i morskih cvjetnica pa do morskih gmazova, najavljuje Vujčić-Karlo, napominjući kako su ovakve izložbe prilično zahtjevne za postavljanje, te će za realizaciju biti potrebna najmanje dva mjeseca. A kada je broj posjetitelja u pitanju, i Vujčić-Karlo ovom je prilikom upozorila na nedostatak smeđe signalizacije koja bi turiste upućivala na muzej, navodeći primjer da je lani, kada je bila postavljena u prostoru Gradske lože, izložbu Prirodoslovnog odjela razgledalo preko tisuću posjetitelja.
 


Bogata suvenirnica


Uz ljetnu demo radionicu Muzej antičkog stakla ima i vrlo bogatu suvenirnicu za koju su posjetitelji također zainteresirani, a koja se gotovo svakodnevno, kaže Fadić, obogaćuje novim artiklima. Ponudu su tako nedavno upotpunili oblici kantarosa i staklene izrađevine u fuziji. Velik broj posjetitelja posebno su privukli stakleni broševi, a uskoro bi se trebalo osposobiti i plamenik za izradu staklenog prstenja.




 


Velik interes za SICU


Izuzetnu umjetničku baštinu – vrijednu zbirku “Zlata i srebra” Zadra, izloženu na Stalnoj izložbi crkvene umjetnosti otvorenoj 1976. godine, čuvaju zadarske benediktinke. Interesa posjetitelja za ove dragocjene umjetnine nipošto ne manjka, te je izložbu prema podacima SICU-a u ovoj godini, do kraja lipnja posjetilo gotovo 13 400 posjetitelja.