Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Konzumacijom meda do zdravlja

Autor: Anamarija Bilan

02.07.2010. 22:00
Konzumacijom meda do zdravlja

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Sajam je posvećen medu koji, kao jedan od višestruko ljekovitih proizvoda, najzornije ilustrira povezanost čovjeka i prirode te se može smatrati podsjetnikom čovjeku na važnost očuvanja biološke raznolikosti nužne za opstanak hranidbenog lanca
Udruga Eko-Zadar jučer i danas na trgu ispred crkve Sv. Šime organizira Sajam meda i ljekovitog bilja. Riječ je o malom sajmu kojim se najavljuje tradicionalni sajam Dani sunca, koji će se, kao i ranijih godina, održati krajem srpnja i početkom kolovoza. Štandovi će raditi oba dana od 8 ujutro do 22 sata.
– Sajam je posvećen medu koji, kao jedan od višestruko ljekovitih proizvoda, najzornije ilustrira povezanost čovjeka i prirode te se može smatrati podsjetnikom čovjeku na važnost očuvanja biološke raznolikosti nužne za opstanak hranidbenog lanca, rekli su organizatori.
Udruga Eko-Zadar je istaknula da na ovom sajmu sudjeluje najnagrađivaniji član udruge Rade Nekić iz Biograda na Moru (PTO Nekić) s proizvodima na bazi ljekovitog bilja te višestruko nagrađivan Nediljko Čotić iz Zadra (Eko-Čotić) s proizvodima od meda i na bazi meda te također i ljekovitog bilja. S proizvodima na bazi lavande iz Zagreba stiže OPG Štefančić, gospodarstvo koje je također stalan sudionik sajmova koje „Eko-Zadar” organizira pod etiketom „Dani sunca”, kao i splitski Bokun d.o.o. s proizvodima od voća. I ovog puta udruga se vodila tradicijom predstavljanja noviteta na svakom sajmu te su u petak građani Zadra i gosti imali priliku upoznati terapijski i darovno-suvenirski program „Ergo Naturalis”, tvrtke Lahor d.o.o., kao i proizvode njima partnerskog OPG Vicencinović-Hergouth, koji proizvodi voćne likere i rakije. Oba sudionika stižu iz moslavačkog kraja, iz Gornje Gračenice, a treba istaknuti da njihov suvenirski program uključuje i dizajn pakiranja posvećen kulturnom, povijesnom i arhitektonskom naslijeđu Zadra uz kratak opis kojim se kupca informira o pojedinom objektu.