Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Lavanda i brnistra

Autor: Alenka Festini

02.07.2010. 22:00
Lavanda i brnistra


Zvjezdana Žarkovac, rođena Riječanka, a po umjetničkoj duši vezano uz paški krajolik, u četvrtak navečer u prizemlju Kneževa dvora predstavila se sa novom samostalnom izložbom. Izložila je pedesetak djela, rađenih u nekoliko tehnika: akvarel, ulja na platnu i keramika. Posebnost ove izložbe su predivne Zvjezdanine minijature, u kojima prevladava oslikana keramika i ulja na platnu. Kao i obično do sada oslikala je predivan paški krajolik, pejzaže koji je po kamenoj bjelini sličan Mjesečevom uz kontrast plavetnila mora, neba i nezaobilaznog Velebita koji poput planinskih zidina na prvi pogled „zaštitnički” stoji uz otok Pag. Ni ovog puta nije mogla zaobići predivno ljubičasto-plava polja lavande i predivno žuta grmovita cvata „brneštre”. Posebna inspiracija u ovoj godini bila joj paška čipka, a njena siječanja vezana za paško čipkarstvo su stare nane u paškim fuštanima koje su šivale ovu čuvene rukotvorinu ispred svojih domova u ulicama srednjovjekovne jezgre grada.
Naime, Zvjezdana Žarkovac rođena je u Rijeci, završila je Ekonomski fakultet, a slikarstvom se bavi od 1991. godine. Postavila je 13 samostalnih i na desetke skupnih izložbi. Izlagala je u gradovima i mjestima diljem Primorsko goranske županije i šire. Paškoj publici je doista poznata zanimljivim djelima vječno ispiranim predivnim Mediteranom, stoga nije nimalo čudno, da je tijekom prvog dana izlaganja, Zvjezdaninu izložbu posjetilo stotinjak ljudi.
Izložbu ove simpatične Riječanke organizirao je Centra za kulturu Pag, a održava se u sklopu Paškog kulturnog ljeta 2010. godine. Zvjezdana Žarkovac će u Pagu izlagati do 8 srpnja, a njena izložba se može pogledati svaki dan; ujutro od 9. do 11 sati i navečer od 20:00 do 23:00 sata.