Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Mađarski policajci opet na zadarskim ulicama

Autor: Vanja Mirčeta

02.07.2010. 22:00
Mađarski policajci opet na zadarskim ulicama

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Naša iskustva govore da su mađarski policajci svoje poslove vezane uz stanje sigurnosti uvijek izvanredno provodili, na dobrobit svojih sunarodnjaka, naših turista, a i na dobrobit naših sugrađana, kazao je Sokolar
Već četvrtu godinu zaredom tijekom srpnja i kolovoza djelatnici PU zadarske dobit će pojačanje tijekom turističke sezone u obliku mađarskih policijskih službenika.
Načelnik PU zadarske Zlatko Sokolar na jučerašnjoj konferenciji za novinare naglasio je da je iznimno zadovoljan provođenjem Memoranduma o suradnji tijekom turističke sezone 2010. godine koji je potpisan u svibnju ove godine između Ravnateljstva policije MUP-a RH i Sjedišta nacionalne policije Republike Mađarske te je također najavio i suradnju s poljskim policijskim službenicima.
Osam mađarskih policajaca
– Hrvatska je potpisala više Memoranduma o razumijevanju i suradnji policija, između ostaloga to se odnosi na Mađarsku i Poljsku. Našim gostima osim dobrodošlice želim uspješan rad. Oni su drage volje došli u našu sredinu pomoći ne samo Hrvatskoj već i svojim državljanima u okviru navedene međunarodne policijske suradnje. Vjerujem da će oni kao i protekle četiri godine ispuniti svoju dužnost i svrhu zbog koje se ovaj projekt i aktivnosti provode. Na područje PU zadarske u razdoblju od 1. srpnja do 31. kolovoza 2010. godine bit će upućeno osam mađarskih policijskih službenika koji će neprekidno boraviti na području PU zadarske i to u sastavu od dvoje službenika u četiri dvotjedna termina. Naša iskustva govore da su mađarski policajci svoje poslove vezane uz stanje sigurnosti uvijek izvanredno provodili, na dobrobit svojih sunarodnjaka, naših turista, a i na dobrobit naših sugrađana. Moram isto tako najaviti da nam već 15. srpnja dolazi i dvoje poljskih policajaca te mislim da ćemo samim time, dakle, djelovanjem stranih policijskih službenika pokriti potrebe najvećeg dijela turističke populacije koja dolazi na naše područje, kazao je Sokolar.
Na jučer održanoj konferenciji za novinare osim konzulice Republike Mađarske dr. Anne Szlanyinke kojoj je sjedište u Splitu, predstavljeno je i dvoje od osmero mađarskih policijskih službenika koje ćemo prva dva tjedna u srpnju viđati na ulicama našega grada – Andrea Meszaros i Janos Ferenczi koji će djelovati u pratnji našeg kontakt policajca iz Prve policijske postaje Ive Begonje.
Konzulica je istaknula da je mađarska Vlada iznimno zadovoljna komunikacijom između policijskih djelatnika u Hrvatskoj i Mađarskoj.
Na raspolaganju u svako doba
– Nadam se da će i ove godine biti sve u redu. Sigurni smo da će biti puno posla, da će biti puno poziva s mađarske strane jer je veliki broj naših sunarodnjaka koji dolaze ljetovati u Hrvatsku jer vole Jadran. Upravo zbog velikog broja naših sunarodnjaka često se dogodi puno takvih situacija kada mora reagirati policija. Nadam se da ćemo takve stvari moći brzo rješavati, prvenstveno jer će naši mađarski djelatnici u svako doba biti na raspolaganju te će zahvaljujući lakšem sporazumijevanju s našim državljanima sve biti lakše riješiti, istaknula je dr. Szlanyinka.
Kao i prethodnih godina, mađarski policijski službenici službu će obavljati u skladu s nalozima nadležnih voditelja u policijskim postajama, odjeveni u svoje službene odore i bez oružja. Bit će raspoređeni na području Prve policijske postaje, Druge policijske postaje, Postaje pomorske policije i Postaje prometne policije u Zadru te policijskih postaja u Biogradu, Pagu i Obrovcu.
Njihova je zadaća pomaganje hrvatskoj policiji u obavljanju njenih dužnosti, a posebice u odnosu na unaprjeđenje komunikacije i suradnje s mađarskim turistima, u prevenciji kaznenih djela i prekršaja te poboljšanju sigurnosti prometa. Tijekom obavljanja njihovih poslova mađarski policijski službenici neće primjenjivati policijske ovlasti niti poduzimati nikakve policijske mjere, a dužni su se pridržavati pozitivnih pravnih propisa u Republici Hrvatskoj.
 


Intervenirali preko 500 puta


Andrea Meszaros:
– Prvi put sam u Zadru bila prije dvije godine. Tada smo često izlazili na teren jer je bilo dosta slučajeva krađa, dakle, pokradenih stvari, putovnica i novaca. Morali smo intervenirati preko 500 puta, a osim krađa, najčešći razlozi su bile i prometne nezgode. Osim toga, naši sunarodnjaci su nas često kontaktirali i zbog informacija koje su im olakšale boravak za vrijeme ljetovanja u vašem gradu. Osim odrađenog posla moram naglasiti da mi je u vašem gradu bilo jako lijepo, a posebno sam zadovoljna našim hrvatskim kolegama koji su nam za vrijeme našeg boravka pružili svu potrebnu pomoć.
Janos Ferenczi:
– Meni je za razliku od kolegice ovo prvi put da sam u Zadru i to na ovakvom zadatku. Od svojih kolega sam čuo puno pozitivnih stvari o vašem gradu i o našoj međusobnoj suradnji. Grad je predivan i more je predivno pa se nadam da ću uz posao za vrijeme svog boravka ovdje imati vremena i za jedno kratko ljetovanje.