Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Prvo udžbenici pa onda kupanje

Autor: Anita Ćustić

02.07.2010. 22:00
Prvo udžbenici pa onda kupanje

Foto: A. SITNICA



Jedno moje dijete je četvrti, a drugo sedmi razred i mogu reći samo riječi hvale za ovu akciju jer ovdje smo na najbrži način uspjeli nabaviti knjige, kazala je jedna majka
Kao i prethodnih godina Gradska knjižnica je i ovaj put izašla u susret zadarskim školarcima i njihovim roditeljima, ustupivši im svoj dvorišni prostor za razmjenu i prodaju rabljenih školskih udžbenika.
Tamošnji je prostor stoga pretvoren u mali “buvljak” na kojemu su učenici poput pravih snalažljivih prodavača izložili svoju “robu” i uprotrijebili svu pregovaračku moć kako bi olakšali početak iduće školske godine sebi i svojim malim kolegama. Ova je akcija započela prošlog utorka, a trajat će sve do jeseni i idealna je prilika da učenici osnovnih i srednjih škola na najpovoljniji mogući način pronađu udžbenike za nadolazeću školsku godinu. Odaziv u dvorišnom prostoru zadarske knjižnice je jako velik, kako onih koji u mnoštvu ponude pokušavaju kompletirati udžbenike za pojedini razred, tako i među ponuđačima koji su udžbenike izložili.
U samo ovih nekoliko dana tamošnja je akcija zabilježila veliku posjećenost, jer svakom je školarcu u interesu što prije osigurati udžbenike i bezbrižno uživati u ljetnim radostima. Mnogi su tako i uz pomoć roditelja posjetili ovu akciju te sa spremnim popisom potrebnih knjiga obilazili “štandove” te kupovali ili razmjenjivali udžbenike.
– Na školskoj oglasnoj ploči te na internetu vidjeli smo listu udžbenika i autora predviđenih za idući školsku godinu. Jedno moje dijete je četvrti, a drugo sedmi razred i mogu reći samo riječi hvale za ovu akciju jer ovdje smo na najbrži način uspjeli nabaviti knjige. Tim više što smo većinu uspjeli zamijeniti, a morat ćemo kupiti samo nekoliko radnih bilježnica, kazala je ova majka, naglasivši kako je, uza sve, za djecu ovo i jako lijepo druženje.
Osmašice Helena i Monika te srednjoškolka Ivana zajedno su prodavale udžbenike, a baš poput pravih poduzetnica, osim prodaje i razmjene vlastitih, izložile su i udžbenike svoje braće, sestara i prijatelja.
– Radile smo ovo i prošle godine i bilo je jako korisno, ali i zabavno pa smo se odlučile vratiti i ove godine. Već u ova dva dana prodaja ide jako dobro, razmjena za sad nešto slabije. Za sebe još nismo nabavile sve knjige, ali vjerujem da hoćemo, jer puno je tu učenika i puno je knjiga i zato vjerujemo da ćemo one udžbenike koje ne moramo kupiti nove uspjeti nabaviti na ovaj način, kazale su ove djevojke.
Nemali izdaci koje je potrebno izdvojiti za nabavku novih školskih udžbenika zatekli su mnoge roditelje, koji upravo zato na ovaj način, razmjenom starih udžbenika troškove pokušavaju svesti na što manju mjeru.