Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Standard i kvaliteta dostojni europske izvrsnosti

Autor: Ante Vidović

02.07.2010. 22:00
Standard i kvaliteta dostojni europske izvrsnosti

Foto: Adam VIDAS



Danas u Ninu boravi 4.300 registriranih gostiju što je jedan gost na jednog stanovnika. Nin je do sada posjetilo i 278 autobusa s više od 14.000 izletnika, kaže direktorica TZ Nin Marija Dejanović
U nastavku zajedničke akcije Zadarskog lista i Turističke zajednice Zadarske županije “Biramo najljepše mjesto, općinu i grad” predstavljamo grad Nin. Podsjetimo, Nin je prije dvije godine bio pobjednik u našoj akciji, a ove godine je Nin pobjednik Europske destinacije izvrsnosti. Sve ove nagrade rezultat su kontinuiranog rada turističkih djelatnika, gradske uprave i građana Nina kojim je stvoren sinergijski efekt, što je rezultiralo da Nin s ponosom vraća sjaj najstarijeg hrvatskog kraljevskog grada, svoju ljepotu koju su još davno prepoznali rimski carevi. Nova komunalna infrastruktura, briga o kulturnoj baštini, novi spomenici, besprijekorno hortikulturno uređenje i čistoća gradskih ulica, želja građana da oplemene prostor u kojem žive doveli su do toga da Nin doživljava svoju turističku renesansu i s pravom u budućnosti može računati na visoko pozicionirano mjesto u domaćem turizmu.
Informacije na devetnaest jezika
Krenimo s patrolom, s razgledavanjem elemenata uređenosti koje analiziramo u ovoj našoj akciji, a koje analizira i HTZ u svojoj akciji Plavi cvijet. Ulaz u grad je uredan i na njemu se nalazi tabla dobrodošlice. Nakon ulaza krenulo se prema Turističkom informativnom centru čija je pozicija jasno označena smeđom signalizacijom. Inače table smeđe signalizacije postavljene su na svim važnijim, frekventnijim lokacijama što turistima olakšava snalaženje u Ninu, osobito ako su tamo prvi put. Kad smo već kod ninskog TIC-a, podsjetimo kako je prije četiri godine proglašen i najboljim TIC-om u Hrvatskoj u krovnoj akciji Hrvatske turističke zajednice Plavi cvijet. Radi se o impozantnom znanju čiji je okoliš bogato hortikulturno uređen. Od ljubaznih djelatnica uvijek se može dobiti prava informacija o Ninu i njegovoj užoj i široj okolici, nacionalnim parkovima, parkovima prirode i drugim prirodnim vrijednostima u njenoj okolini. U TIC-u je dostupan informativni-promidžbeni materijali na čak devetnaest stranih jezika. Važno je podsjetiti da su prije nego što su ušli u njega ninski turistički djelatnici radili u prostoru od svega šesnaest metara četvornih, bez sanitarnog čvora, a za turističke prospekte i informativne letke snalazili su se na različite načine. I u takvim uvjetima svoj posao su odrađivali maksimalno profesionalno.
Nakon njegova obilaska patrola se nastavila u društvu s direktoricom TZ Nin Marijom Dejanović.
– Danas u Ninu boravi 4.300 registriranih gostiju što je jedan gost na jednog stanovnika. Nin je do sada posjetilo i 278 autobusa s više od 14.000 izletnika, kaže Dejanović i nastavlja:
– Naš cilj su zdravstveni i kulturni turizam. Ove godine krećemo s projektom arheološki turizam koji ćemo raditi zajedno s našim gradskim muzejom i jednim turističkim subjektom s područja Zadarske županije. Ideja jest da se turisti bave arheološkim radovima uz nadzor stručnjaka.
Na “novoj” strani obale uređeni su šetnica i parkiralište. Šetnica je opremljena klupama za odmor, kantama za otpad i bogato je hortikulturno uređena. Nakon obilaska šetnice krenulo se pokraj spomenika knezu Branimiru preko mosta u staru gradsku jezgru. Tu je i condura croatica koja je dobila svoju “osobnu kartu”, tako da je sada turisti više ne miješaju s viškom falkušom. Informativne pločice dobile su i druge povijesne građevine Nina – od rimskog hrama do najmanje katedrale na svijetu crkve Sv. Križa. I na drugoj strani obale šetnica je besprijekorno uređena. Isto tako i razina čistoće nalazi se na visokoj razini. Patrola tijekom svog obilaska nije naišla ni na jedan odbačen papirić. Za to su zaslužni prvenstveno ninski komunalci koji svoj posao obavljaju maksimalno profesionalno i savjesno.
Atraktivno Ninsko blato
Užitak je šetati starom gradskom jezgrom Nina, razgledavati spomenike i otkrivati povijest ovog kraja od antičkih dana do danas. Dodatnu dimenziju cijelom gradu daju zidine koje ga okružuju i koje se zadnje vrijeme podižu, obnovljeni drugi most… Cjeli grad predstavlja idealnu pozornicu za kulturna zbivanja koja će kao i uvijek obogatiti i ovo ljeto. Tako se očekuju klapski koncerti, kazališne predstave, festivali i druge manifestacije. U obaveznu lektiru svakog iole ozbiljnijeg turista spada i posjet gradskom muzeju smještenom na kraju ninske Kalelarge gdje se na jednom mjestu može upoznati s počecima hrvatskog pomorstva. Sada su tamo američki stručnjaci koji proučavaju conduru croaticu. Uz to muzej svojim eksponatima priča priču o hrvatskim vladarima, počecima kršćanstva i uopće životu na ovom prostoru. U mjestu je i uređen Park Petra Zoranića, prekrasan prostor koji će u budućnosti biti ishodišna točka svih priča ovog hrvatskog pisca. Ne zaboravimo spomenuti kako i Nin ima svoju izložbu crkvene umjetnosti Zlato i srebro grada Nina. U ovoj priči o Ninu moramo spomenuti i tamošnje ugostitelje koji svoje goste osvajaju domaćim tradicionalnim ambijentom u kombinaciji s vrhunski spremljenim ribljim i domaćim specijalitetima.
Za kraj Ninske priče spomenimo tamošnje plaže. Ninsko blato postaje sve poznatije po ljekovitim svojstvima mulja koje se sve više koristi u terapijske svrhe i dobivaju sve više na cijeni kod stranih tržišta. Ninske plaže osobito su popularne zbog pijeska i plićaka, a i borove šume koja je u blizini.
 


Besprijekorna čistoća Nina


Od svih dobivamo pohvale za čistoću, kako kaže direktorica Dejanovići kojoj se ni samoj nije teško sagnuti i pokupiti papirić s poda i baciti ga u smeće.
Nin je stvarno besprijekorno čist u što se uvjerila i turistička patrola tijekom obilaska. Nije samo važna čistoća, nego i hortikulturna uređenost grada. Za to nisu zaslužni samo djelatnici javnih službi, već i sami građani koji su se pobrinuli da urede i uljepšaju svoje okućnice i balkone. Očigledno je da Nin sve više postaje mjesto ugodno za život, a time i ugodno za provesti godišnji odmor.