Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Vikendom još jedan liječnički tim

Autor: Elza Radulić-Toman

02.07.2010. 22:00
Vikendom još jedan liječnički tim

Foto: Adam VIDAS



Dr. Mišlov ističe da se tijekom srpnja i kolovoza na Pašmanu i Ugljanu broj od oko 9.000 stanovnika znade i utrostručiti i kako ljetovanja nerijetko prate i brojne nezgode pa postojeći liječnički timovi nisu ni fizički u mogućnosti pokriti sve potrebe
Ugljanci, Pašmanci i njihovi gosti ovoga će ljeta imati još bolju zdravstvenu zaštitu. Upravo se tamo uspostavlja još jedan liječnički tim, koji će nadopunjavati postojeće timove i to subotom i nedjeljom. Ovaj novi zdravstveni tim će biti stacioniran u Preku, a dežurat će vikendom, kada će već postojeći timovi imati više mogućnosti otočanima i turistima pružiti bolje i kvalitetnije zdravstvene usluge, kojih ljeti na ta dva velika otoka ne nedostaje.
– To je dobar iskorak i mogu kazati da nam je konačno udovoljeno, premda smo to odavno predlagali i tražili, kazao nam je vrlo zadovoljan ovom novošću ugljanski liječnik primarne medicine dr. Zvonko Mišlov, čija je ovo i bila ideja. On je javnosti poznat i po osobitoj brizi za unapređivanje otočnoga zdravstva i uopće života na otocima. Dr. Zvonko Mišlov je svakako jedan od najboljih poznavatelja zdravstvene povijesti, ali i današnjega stanja zdravstva na našim otocima, iz čega proizlaze i brojni prijedlozi o njegovu poboljšanju. On je proučavao i demografska kretanja na ovdašnjim otocima i javno govorio o potrebi zaustavljanja iseljavanja s otoka, koje se uporno nastavlja.
Zadarski Dom zdravlja je ovoga puta imao sluha, shvaćene su potrebe ova dva velika otoka pa je za potrebe zdravstva Ugljana i Pašmana odobrio još jednoga vikend liječnika koji će tamo raditi tijekom ljeta. Dakle, dr. Mišlov ističe da se tijekom srpnja i kolovoza na Pašmanu i Ugljanu broj od oko 9.000 stanovnika znade i utrostručiti i kako ljetovanja nerijetko prate i brojne nezgode pa postojeći liječnički timovi nisu ni fizički u mogućnosti pokriti sve potrebe. Onih na terenu diljem oba otoka, kao i pacijenata koji dnevno stižu u ambulante. Dr. Mišlov, osim toga, pokriva i otoke Rivanj i Sestrunj, jer su oni pod “vlašću” općine Preko.
Inače, trenutačno liječnički timovi obiteljske medicine i to samo po jedan djeluju u mjestima Ugljan, Preko, Kali i Kukljica te na Pašmanu u Neviđanima i u Tkonu. U nekima od njih, u Preku, Kalima i Neviđanima postoje i stomatološki timovi, a u Kalima se na raspisani natječaj još nitko nije javio. Možda i zato, rekli su nam Kaljani, što tamo nema uređenog prostora za rad zubara, a to bi zapravo trebao napraviti sam stomatolog, što nije lako izvedivo posebno kada je riječ o mlađim liječnicima, o početnicima.