Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zrilić: Nudimo podršku premijerki Kosor

Autor: Boris Kupčak

02.07.2010. 22:00
Zrilić: Nudimo podršku premijerki Kosor

Foto: Adam VIDAS



Tragedija Hrvatske je da se iz dnevno-političkih razloga pljuje po premijerki, kaže Zrilić dodajući kako ozbiljne nacije imaju konsenzus oko čega se raspravlja, a oko čega ne
Stanko Zrilić, predsjednik županijskog vijeća HSLS-a, na jučerašnjoj konferenciji za medije na temu “Hoće li Republika Hrvatska ostati izvan energetskih tokova – posjet premijerke Rusiji” dao je apsolutnu podršku premijerki Jadranki Kosor te je rekao kako su njeni potezi državnički, dalekosežni i od vitalnog značaja za Hrvatsku i njezinu dugoročnu energetsku, ekonomsku i socijalnu perspektivu. Kazao je i kako se mediji bave “banalnim” stvarima, što je po njemu slučaj Rade Buljubašića te kako se zbog nekolicine zaštitnika okoliša pokušavaju zaustaviti projekti naftovoda i plinovoda.
– Mi smo po svojim kapacitetima nevažni, samo imamo dobar strateški prostor i umjesto da ga naplatimo, s tim se šprdamo. Kada premijerka ode u drugu svjetsku silu i uspostavi fenomenalne odnose, onda se mi svi dignemo. Tragedija Hrvatske je da se iz dnevno-političkih razloga pljuje po premijerki, kaže Zrilić dodajući kako ozbiljne nacije imaju konsenzus oko čega se raspravlja, a oko čega ne.
Zrilić je spomenuo i kako su svi skočili zbog projekta Družba Adria, a ne znaju o čemu se radi.
– Dobili smo obećanje kako se možemo priključiti na južni tok plinovoda. Austrijanci i Mađari žele te plinovode, a mi ne želimo da ide kroz naš kukuruz. U premijerkinom posjetu se spomenuo projekt Družba Adria i svi su se digli kao crni vrag, a ne znaju o čemu se radi. Kad imamo šansu napraviti LNG terminal – ohladit ćemo more, a kada je u pitanju naftovod problem su tankeri u Jadranskom moru. Sada prolaze tankeri, ali oni sve voze u Italiju, kazao je Zrilić dodajući da narod ne može živjeti od turizma.
– U Rusiji je izvor svih energenata, samo je pitanje hoćete li ih dobiti, po kojoj cijeni i hoćete li imati pipu. Mi imamo šansu, ostalo nam je još malo vremena, a u suprotnom postat ćemo europska sirotinja koja živi od usluga turističke sezone 38 dana. Niti jedna zemlja ne živi savršeno dobro s visokim standardima od turizma, turizam nam je samo jedna dodatna vrijednost. Živi se od proizvodnje, stvaranja novih vrijednosti, pameti i novih tehnologija te uz jednu ravnomjernu ekološku svijest. Moramo postati europski čimbenik i iskoristiti ono što nam je Bog dao, a što do današnjeg dana nije iskorišteno na dobrobit građana Hrvatske, kazao je Zrilić.
Na pitanje zbog čega se organiziraju ove konferencije, Zrilić je kazao kako koristi medije da bi svoje stajalište prenio hrvatskoj javnosti.
– Mi se obraćamo hrvatskoj javnosti i nudimo podršku, u ovom slučaju premijerki Kosor, koja je u posljednji trenutak stvorila odnos kako bi se moglo meritorno, ozbiljno i partnerski razgovarati s najvećom svjetskom silom, što je u ovom slučaju Ruska Federacija, kazao je Zrilić.