Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kosor: HDZ nije imao razloga za ilegalno prikupljanje novca

02.07.2012. 22:00
Kosor: HDZ nije imao razloga za ilegalno prikupljanje novca


Bivša predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor posvjedočila je da njezina stranka nije imala nikakvog razloga za punjenje “crnog fonda” ilegalno prikupljenim novcem državnih institucija i tvrtki jer je dovoljno dobivala iz proračuna te od članarina i legalnih donacija.
“Bilo kakvog razloga za financiranje osim iz legalnih izvora nije bilo. Odluka da se čini drugačije bila bi pogubna jer je riječ o stranci koja je vodila državu. Takva stranka mora biti uzorna”, ustvrdila je Kosor. Pojasnila je da je u 2010. kada su donacije bile oskudne novac dobiven iz državnog i lokalnih proračuna te stranačkih članarina bio dovoljan da se “godina završi s viškom”.
Iznijela je i podatak da je od 2003. do 2009., kada se po tvrdnjama USKOK-a HDZ-ov “crni fond” punio preko marketinške agencije Fimi medija, stranka samo iz proračuna dobila oko 230 milijuna kuna.
Ipak, na pitanje optuženog prethodnika na čelu stranke i vlade Kosor je opovrgnula tvrdnje da joj je Sanader odlazeći s dužnosti kazao da se izbori ne dobivaju legalnim novcem, jer trećinu treba skupiti “ispod stola”.
“Ne mogu se sjetiti detalja, ali rekla sam da riječi o tome nije bilo”; odgovorila je Kosor svom bivšem šefu kojega niti jednom tijekom svjedočenja nije pogledala ili se okrenula prema njemu.
Slično je odgovorila i na pitanje njegova odvjetnika Čede Prodanovića koji joj je i predočio iskaz optuženog HDZ-ovog rizničara koji je tvrdnje o novcima za izbore “ispod stola” iznio USKOK-ovim istražiteljima.
“Uopće se ne sjećam da je razgovor išao u tom smjeru. Taj dan Sanader je dao ostavku i tek tada postalo mi je jasno da on stvarno ide. Bio je neprikosnoveni autoritet i ja sam tog dana shvatila da preuzimam vođenje države u teškim okolnostima, jer prijetilo nam je da već u rujnu ne isplatimo mirovine”, prisjetila se Kosor.
“Tada mi je Sanader rekao da postoji rizničar stranke i da se on bavi financiranjem. Ali vezano za financiranje ispod stola, toga se ne sjećam, mislim da to nije bilo tako. Poznavajući sebe, pitala bih što to znači”, ustvrdila je Kosor.
Na pitanje Sanaderove obrane kazala je da se ni u vrijeme kada je ona upravljala strankom nije raspravljalo o dva milijuna kuna i 300.000 eura koje je u stranačku kasu prije odlaska s dužnosti položio tadašnji rizničar Barišić, a ona je, kasnije, u dogovoru s glavnim tajnikom Brankom Bačićem taj novac odlučila predati državnom odvjetništvu.
“Taj se novac nije trošio i smatrala sam da o njemu ne treba raspravljati predsjedništvo”, zaključila je bivša predsjednica prve političke stranke optužene za korupciju.
U prvom dijelu svjedočenja ona je kazala da bi s “današnjom pameću i saznanjima” ustrajala da se Barišićev novac vrati donatorima ili uplati u državni proračun te da predsjedništvo stranke nije donosilo odluke o poslovanju, angažiranju pjevača u predizbornim kampanjama i kupnji automobila.
Suđenje se nastavlja 9. srpnja svjedočenjem bivše ministrice i Sanaderove suradnice Biance Matković, koja je prema istražnim iskazima optuženika što su priznali nedjelo bila jedna od HDZ-ovih dužnosnika koji su primali naknade iz “crnog fonda”.
Optužbe da su iz državnih institucija i tvrtki izvukli oko 70 milijuna kuna, kojima su uglavnom punili stranački “crni fond”, priznali su Barišić, bivša stranačka blagajnica Branka Pavošević i vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak. Sanader i njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček tvrde da su optužbe protiv njih konstrukcija, dok se HDZ brani da je “crni fond” nastao bez znanja stranačkih tijela.


 SANADER ZADOVOLJAN


Bivši predsjednik HDZ-a i premijer Ivo Sanader te njegova obrana danas su ustvrdili da su zadovoljni svjedočenjem Jadranke Kosor na suđenju u aferi Fimi medija gdje je osim njenog bivšeg šefa na optuženičkoj klupi i stranka koju je preuzela nakon Sanaderova odlaska s dužnosti.
Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović kazao je da je Kosor u bitnom potvrdila ono što je i Sanader govorio o načinu funkcioniranja predsjednika stranke koji je ujedno i predsjednik vlade.
“Dakle okupiran je i nema vremena sagledavati sve što se u stranci događa, zato postoje drugi ljudi”, rekao je Prodanović. Dodao je da je Kosor potvrdila i činjenice da su financijski dokumenti HDZ-a bili “svima na uvid, da su bili pregledani od strane nadležnih tijela te da u njima nije bilo nezakonitosti”.
Sanader je, pak, kazao da je svjedočenje njegove nasljednice za njega bilo očekivano jer je “naprosto riječ o istini”.
“HDZ je stranka koja je funkcionirala prema zakonu, zakonito i legalno i o tome su svjedočili sve državne institucije od Fine do Državne revizije i ja nemam ništa prigovoriti. Mislim da je danas u mnogome pala i teza nekih okrivljenika koji su pokušali sa sebe prebaciti krivnju na stranku i na mene. Mislim da im to neće proći”, poručio je Sanader.
Na pitanje je li strahovao da bi mogla svjedočiti protiv njega Sanader je kazao da nije strahovao jer je očekivao da će reći istinu.