Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Šuker: Što to Rohatinski nije htio isporučiti da ste ga ovako smijenili?!

02.07.2012. 22:00
Šuker: Što to Rohatinski nije htio  isporučiti da ste ga ovako smijenili?!


To je i vrlo negativna poruka odaslana međunarodnim financijskim krugovima, kazao je Ivan Šuker


Saborski Odbor za financije jučer je jednoglasno dao pozitivno  mišljenje na prijedlog vladajuće većine da se za novog  guvernera HNB-a imenuje  Boris Vujčić. Međutim, Ivan  Šuker (HDZ) rekao je da je  “način na koji je Vlada najavila da guverneru Željku  Rohatinskom neće produljiti  mandat vrlo loš što se ljudske razine tiče”.
– Ali i to je i vrlo negativna  poruka koja je odaslana  međunarodnim financijskim  krugovima, kako investicijskim bankarima, tako i financijskim institucijama.  Guverner Rohatinski, bez  obzira tko se s njim slagao ili  ne, pljeskao mu ili fućkao,  nije zaslužio da se na ovakav  način razriješi. Takav način  je i Vujčiću otežao startnu  poziciju na čelu HNB-a. Kad  sam čuo da Rohatinski neće  dobiti novi mandat upitao  sam se – što to nije htio  isporučiti novoj vlasti pa je  tako naprasno smijenjen, rekao je Šuker dodavši da će  HDZ podržati Vujčićevo  imenovanje.
Dragica Zgrebec (SDP)  rekla je da “nakon ovih 12  godina koliko je guverner  Rohatinski uspješno vodio  monetarnu politiku potrebno jedno osvježenje”.
– I ocijenili smo da je za tu  dužnost najbolji njegov bliski suradnik svih ovih godina  Boris Vujčić, rekla je Zgrebec.
Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar optužio je premijera Zorana  Milanovića za “grubo miješanje u ovlasti parlamenta”, te istaknuo da je “odluka  da se Željku Rohatinskom ne  produlji mandat donesena u  Vladi, a ne u Saboru koji po  zakonu imenuje guvernera”.
– Pitanje neproduljivanja  mandata sadašnjem guverneru je bilo objavljeno u izvršnoj vlasti, a ne u parlamentu koji je nadležan za  to. To je grubo Milanovićevo  miješanje u ovlasti Sabora,  rekao je Lesar. Dodao je da je  vladajuća većina kandidaturu Borisa Vujčića za novog  guvernera poslala prije otvaranja službene procedure.
– Nakon protesta oporbe  antidatirali su javni poziv  klubovima da predlažu kandidate. Sramotno je i to što  će Sabor o kandidatu za novog guvernera odlučivati bez  javnog intervjua na odborima za financije i izbor i imenovanja. To naprosto ne  možemo prihvatiti, rekao je  Lesar.