Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U Starigradu počasni konzulat Republike Litve

02.07.2012. 22:00
U Starigradu počasni konzulat Republike Litve


Počasni konzulat Republike Litve započinje s radom u Starigradu, a kao počasna konzulica  izabrana je Rima Koić, Litavka koja u Zadru živi već dugi  niz godina. Svečano otvaranje konzulata održat će se u  petak, na dan krunjenja litavskog kralja Mindaugasa, u  hotelu Alan, a svoj dolazak između ostalih najavili su i  predstavnici Veleposlanstva Litve sa sjedištem u Beču te  lokalni dužnosnici. Rima Koić, počasna konzulica Republike Litve do sada je organizirala brojna događanja s  ciljem upoznavanja kulture Litve i Hrvatske, a kazala nam  je kako joj je ovo priznanje velika čast.
– Biti počasni konzul Litve za mene je velika čast i  ponosna sam. Posljednje 23 godine sam u Zadru i u  Hrvatskoj te mogu reći da sam i do sada napravila puno  toga na što sam ponosna. Od 1994. godine radim kao jedini sudski tumač za litavski jezik u Zadarskoj županiji,  a posljednjih godina sam u suradnji s Gradom Zadrom i  Zadarskom županijom organizirala kulturna događanja i  priredbe na kojima su nastupali izvođači iz Litve, kazala je  Koić.
Istaknula je i kako je konzulat smješten u Općini Starigrad zbog toga što najviše turista iz Litve, koji dolaze u  Hrvatsku na ljetovanje, ljetuju u Zadarskoj županiji i  Općini Starigrad te je bilo razumljivo da konzulat bude  tamo smješten, a pokrivat će područje Zadarske,  Ličko-senjske, Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske i Šibensko-kninske županije.