Biljka koja traži malo, a daje puno

Slika korisnika admin

Cijelo Posedarje miriše po lavandi, po lijeku za dušu. Na posedarskoj rivi pored crkvice sv. Marije održani su drugi po redu Dani lavande 2013.

- Mještani i članovi Udruge Posedarje moje dolazili su punih ruku lavande, ružmarina i smilja. Mirisi aromatičnih sredozemnih biljaka mamili su domaće, prolaznike i goste našeg malog mista, ponosno će Mirjana Šimurina, predsjednica Udruge Posedarje moje.

Dodaje kako su se posjetitelji upoznali s proizvodnjom eteričnog ulja i s izradom ukrasa od lavande te s raznovrsnim mogućnostima koje lavanda pruža na brojnim područjima poput medicine, kozmetike i prehrane.

- Iskusnije članice udruge pokazuju mlađima pletenje lavande i slaganje buketića smilja. Za drugim stolom učenice četvrtih i petih razreda pune vrećice lavandom. Vrećice su sašivene od 'lancuna' a zatvarane su ručnim šivanjem. Sve izgleda poput male radionice vrijednih ruku, zadovoljno će Šimurina.

Događaju je prethodilo presađivanje lavande u travnju kad je presađeno više od 400 lončića lavande i ružmarina. Sve je to posađeno u parku i na posedarskoj rivi, a dio sadnica podijeljen je mještanima.

- Cilj ove dvodnevne manifestacije je učenje mlađih tradicijskim običajima i poticanje mještana na sadnju lavande kao bilo kojeg drugoga poljoprivrednog proizvoda, jer lavanda zahtijeva malo, a daje puno.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno