"Crni dani" Crvenog križa

Slika korisnika admin

Kad se o političarima i njihovim strankama piše i govori da su "zamračili" neki općenarodni novac onda je to, (žalosno, ali istinito) nešto na što su građani tijekom godina naviknuli i gotovo prihvatili kao nužno zlo, no kada se propituje novac u humanitarnoj organizaciji koja je u stanju dignuti na noge cijelu zemlju, potaknuti dobrotu, suosjećanje i nesebičnost, onda to posebno dira srce i razum.

Je li se (ne)pravedno prozvao Hrvatski crveni križ, na čijem je računu šezdesetak milijuna kuna prikupljenih za pomoć poplavljenim područjima, da odugovlači s podjelom pomoći i oročava sredstva? Naime, dok predsjednik Crvenog križa dr. Josip Jelić odbacuje svaku sumnju da novac neće doći u prave ruke, ministar unutarnjih poslova Ostojić upire prstom u tu humanitarnu organizaciju tvrdeći da spisak ljudi kojima treba pomoć već postoji te nema razloga da se sredstva ne proslijeđuju. Tko je u pravu? Odgovor na ovo pitanje čak je manje bitan od činjenice da se dizanjem aferaške prašine oko jednog humanitarnog autoriteta rađa nepovjerenje građana i u ono što su smatrali iznimno čistim, poštenim i nepodložnim sveprisutnoj politizaciji.

Percepcija upravo takve humanitarne organizacije s tradicijom dugom 135 godina ih je i posebno motivirala da se u nezapamćenoj humanitarnoj euforiji uključe u akciju ljudskosti o kojoj se pričalo danima. Volonteri Hrvatskog crvenog križa koji su uvijek spremni na nesebičnu pomoć sada su također razočarani jer je njihova čovječnost stavljena pod povećalo javnosti.

Medijima je prepušteno da analiziraju poslovanje Crvenog križa jer on nije obvezan podnositi godišnje financijsko izvješće, te da određuju njegov stranački politički dres. To su "crni dani" Crvenog križa.

Grozan je dojam da je jedna plemenita akcija koja je ponijela cijelu zemlju na neki način okaljana. Bez obzira na to što su stigla pojašnjenja kako će uskoro pomoć ići na poplavljena područja, javlja se ljutnja zašto se i jednom riječju morala pokvariti ljepota onoga što su pokazali građani Hrvatske. Sada su se počeli i svrstavati čelnici Hrvatskog crvenog križa, isticati kojoj su političkoj opciji bliski, koliko je Crveni križ HDZ-ovski... Istina, zgodno je svim političkim opcijama pohvaliti se da imaju "svoje" ljude u nekoj tako važnoj humanitarnoj organizaciji kao što je Hrvatski crveni križ. Odmah valjda svi postaju humaniji?!

No, Crveni križ mora biti lišen bilo kakve politizacije i nastaviti djelovanje kao humanitarna organizacija kojoj građani bez zadrške vjeruju!

A mještani s poplavljenih područja sad su ogorčeni što su se nakon velike humanitarne akcije u kojoj su se za njih prikupljala tolika sredstva, odjednom našli napušteni i puni nevjerice da će do jeseni useliti u svoje domove. Rečeno im je da će ubrzo dobiti po četiri tisuće kuna, a neki odgovoriše da im ni to ne treba. Ne pomažu ni uvjeravanja ministrice Anke Mrak Taritaš kako već uskoro kreću radovi.

Očaj gnjevnih Gunjana osim zbog čekanja pomoći Crvenog križa izlio su ovih dana s pravom i na premijera Milanovića.

Bilo je gotovo za ne povjerovati da premijer Milanović Gunjanki koja je u poplavi izgubila cijelu kuću priča kako je njemu puknula cijev u stanu...

Teško se guta takva retorika, a posebno u humanitarnom Crvenom križu - politika.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno