Pastirica na skuteru mušterijama dovozi domaći sir i sirutku

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Ana GRAGAS

Od sredine veljače pa sve do početka listopada  na cesti Kula Atlagić - Benkovac, ali i na ulicama Benkovca svakodnevno možemo sresti i čuti zvuk jednog neobičnog skutera. To je skuter u vlasništvu Nevenke Vuletić iz Kule Atlagića kojim ona svojim vjernim potrošačima dostavlja na kućni prag kozje delicije: mlijeko, sirutku i sir, odnosno sireve jer vrsta sira ovisi o želji - narudžbi potrošača.

Stoga je široka lepeza sireva koje Nevenka proizvodi: svježi, sirni namaz, kuhani, polutvrdi, začin, skuta, a bez obzira koju vrstu sira radi u tehnološkom postupku proizvodnje uvijek koristi sirilo ( sirišni ferment, himozin ).

Na pitanje zašto podsiravanje - zgrušavanje mlijeka radi sa sirišnim fermentom kada je u tehnološkom pogledu jednostavnije proizvesti grušanje zakiseljavanjem octenom kiselinom, ali i sigurnije zbog mogućnosti nadimanja sira, Nevenka je pojasnila:

Tajna sirenja

 - U proizvodnji sira, bez obzira na postupak proizvodnje uvijek kao nus produkt zaostaje sirutka, ali je velika razlika u kvaliteti sirutke nakon proizvodnje sira putem sirila u odnosu na proizvodnju pomoću octa.

 Naime, nastavila je Nevenka, sirutka dobivena pomoću sirila sadrži 1 posto vrlo značajnog proteina albumina po kojemu svi sirevi proizvedeni iz sirutke pa tako i puina ( skuta ) nose naziv albuminski sirevi. U tehnologiji proizvodnje sira mlijeko ne smije prelaziti temperaturu iznad 40° C , dok sirutka dobivena nakon proizvodnje kuhanog sira pomoću octa ne sadrži albumin jer se on na temperaturi kuhanja koagulira - zgrušava. Dakle, takva sirutka nema nikakvu hranjivu, a niti ljekovitu vrijednost, a uz to je i kiselkastog okusa i u pravilu se ne koristi izuzev u svinjogojstvu.

 Potrošači vrlo dobro prepoznaju kozju sirutku svojim osjetilima ( miris, boja, okus), a posebice po njezinoj učinkovitosti nakon duže konzumacije jer potrošači su kod nas, nažalost još uvijek isključivo osobe koje boluju od probavnih i dišnih smetnji, plućnih problema, bolestima jetre, žuči i bubrega i crijeva, osteoporoze, povišenog krvnog tlaka i kolesterola kao i popratnih neugodnosti za vrijeme kemoterapije i zračenja. Međutim, razloga za svakodnevno uzimanje sirutke imamo svi, jer stara je izreka "bolje spriječiti, nego liječiti", a kozja sirutka dobivena upravo na malim obiteljskim gospodarstvima ima tu moć, a to su znali još naši pra, pra didovi samo mi nažalost, koristimo modernu hranu punu sintetičkih dodataka i konzervansa, uvjereni kako je to bolje od starih, prirodnih namirnica, zaključila je Nevenka.

Dodatna vrijednost

Nevenka Vuletić je nositeljica Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva ( OPG - a) u Upisniku poljoprivrednika i Jedinstvenom registru domaćih životinja ( JRDŽ) sa 60 ovaca i 15 koza i jedna od rijetkih ravnokotarskih uzgajivača ovaca i koza koja ostvaruje dodatnu vrijednost mužnjom ovaca i koza, te preradom mlijeka u sir i nus proizvod kozju sirutku, a proizvode dostavlja na kućni prag. Proizvodnju je započela sa desetak koza i ovaca, a kada se stado vlastitim remontom povećalo nastali su i viškovi proizvoda, budući da su i djeca pošla sa imanja.

Rješenje je došlo sasvim slučajno kada su je iz Benkovca zatražili kozju sirutku, a stranci turisti kozje mlijeko za svoju djevojčicu oslabljenog imuniteta. Broj konzumenata je rastao i to je Nevenki bio poticaj za većom proizvodnjom, stoga nije brinula što je ostala bez posla u tvornici ribe, organizirala je samozapošljavanje i to na radno vrijeme bez vremenskog ograničenja. Jutarnja muža, odlazak na pašarenje, sirenje, dostava proizvoda potrošačima pa popodnevna mužnja i pašarenje. Najsretnija je bila kada je bicikl zamijenila skuterom i ne osvrćući se je li bura ili južina svojim kupcima na vrijeme dostavlja tražene proizvode. Također, sretni su i zadovoljni i sami kupci jer znaju podrijetlo proizvoda i da proizvod nije kontaminiran antibioticima, konzervansima i ostalim nepoželjnim tvarima, a vjerojatno obostrano zadovoljstvo i sreća proizlaze i zbog konzumacije kozje sirutke koja je prirodno bogata esencijalnom aminokiselinom - triptofanom (prirodni sedativ) koji stimulira lučenje serotonina-neurotransmitera, najučinkovitijeg u stvaranju osjećaja relaksiranosti s antidepresivnim djelovanjem.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno