Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Benkovac i Alenquer povezala vina

03.07.2017. 21:38
Benkovac i Alenquer povezala vina


Ovaj sporazum o suradnji potpisan je s ciljem razvoja i provedbe projekata za proučavanje organoleptičkih, enoloških i mikrobioloških svojstava vina proizvedenih od autohtonih sorti vinove loze 
Predstavnici Grada Benkovca gradonačelnik Tomislav  Bulić, zamjenik gradonačelnika Tomislav Klarica, prof. dr.sc. Edi Maletić  s Agronomskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu i Filip Anić iz vinarije  obitelji Anić Vina Figurica iz Smilčića, posjetili su proteklog tjedna Alenquer, općinu u blizini Lisabona gdje su potpisali sporazum o suradnji između Grada Benkovca, Općine Alenquer, Agronomskog fakulteta  Sveučilišta u Zagrebu, Nacionalnog instituta za agrarne i veterinarske  znanosti iz Alenquera te njihove najpoznatije vinarije  Adega Cooperativa  da Labrugeira.
Ovaj sporazum o suradnji potpisan je s ciljem razvoja i provedbe projekata za proučavanje organoleptičkih, enoloških i mikrobioloških svojstava vina proizvedenih od autohtonih sorti vinove loze čime bi se omogućilo proširenje tržišta vina proizvodnjom vina iz ovih dviju regija. Time  bi se potaknuo njihov plasman, što je jako važno za ove dvije regije, gdje  je vinogradarsvo i vinarstvo važna gospodarska grana. 
Također, jedan od ciljeva usmjeren je na širenje tržišta na obje zemlje  (Hrvatsku i Portugal) za ova vina (proizvedena u regiji Alenquer i području Benkovca) što bi doprinijelo jačanju vinskog sektora. 
Osim toga, obje strane razvijale bi zajedničke stručne aktivnosti vezane uz izbor sorti vinove loze, proučavanje njihovih agronomsko-enoloških obilježja, procjenu potencijalnog prihvaćanja tržišta ili drugih  čimbenika vrednovanja koji se mogu identificirati i koji mogu podržati  razvoj ovog sporazuma.
Jedna od prvih aktivnosti je rad na autohtonim sortama ovih regija (vital u Alenqueru, te maraština i svrdlovina u Benkovcu), a već pri samom  potpisivanju sporazuma o suradnji kušana su vina od ovih sorti.
Na svečanosti potpisivanja sporazuma nazočio je i hrvatski veleposlanik u Portugalu Ivica Maričić koji je u kratkom obraćanju istaknuo kako  mu je posebno drago što je započela suradnja između Alenquera i Benkovca za koju se nada da će se uspješno nastaviti razvijati na području  vinarstva i vinogradarstva jer se, kazao je, samo zajedništvom može uspjeti na tržištu. Ujedno je ukratko upoznao domaćine što je sve Benkovac prolazio tijekom Domovinskog rata.