Longin: Sastanak s premijerom bio je konkretan

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Zadarski župan zadovoljan
Autor: 
Porez na dohodak s osnove kamata na štednju u potpunosti bi se trebao prepustiti jedinicama lokalne i područne samouprave
Župan Božidar Longin

Premijer Andrej Plenković jučer je, nakon sastanka s predstavnicima županija, gradova i općina u Požegi, izjavio kako je cilj "popuniti uočenu prazninu", odnosno ostvariti bolju koordinaciju, djelovanje i dijalog između središnje te regionalnih i lokalnih vlasti.

- Cilj ovih sastanaka, cilj ove Vlade je da u jednoj jednostavnoj partnerskoj suradnji sa županijama, jedinicama lokalne i područne samouprave popunimo jednu prazninu koju smo uočili proteklih godina, a to  je nedovoljna koordinacija djelovanja i dijalog između središnje razine  vlasti i hrvatskih županija, rekao je Plenković.

Ističe kako se dogodilo da se praktički poklapaju mandati novoizabranih župana i županijskih skupština te gradonačelnika, načelnika, odnosno gradskih i općinskih vijeća, s mandatom ove Vlade i ovog saziva Hrvatskog sabora što, naglasio je, nameće obvezu da zajednički rasprave  sve temeljne strateške razvojne teme i pokušaju postići što širi politički  konsenzus neovisno o pripadnosti strankama kako bi se unaprijedio razvoj svih hrvatskih krajeva i omogućilo rješavanje svih ključnih pitanja.

- A to su prije svega gospodarski rast i razvoj, društvena solidarnost i  ravnomjerni razvoj Hrvatske, ističe premijer.

Upravo stoga, dodaje, u Požegi se razgovaralo o novoj Strategiji regionalnog razvoja koju je Vlada uputila u saborsku proceduru i u čijoj su  izradi sudjelovali županije, gradovi i općine te o fiskalnoj decentralizaciji  odnosno načinu financiranja jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Nove modele financiranja predstavnicima lokalne i regionalne samouprave predstavio je ministar financija Zdravko Marić, a premijer  kaže da ga razmjena mišljenja na sastanku upućuje na zaključak "da  ćemo imati kvalitetnu raspravu i kroz javno savjetovanje koje će uslijediti u konačnici pronalaženje najboljih rješenja u odgovarajućem zakonskom paketu".

Naveo je i da će idući sastanak s predstavnicima lokalne i regionalne  samouprave, a održavat će se svakih šest mjeseci, biti u Šibensko-kninskoj županiji u prosincu.

- I kada se ovaj proces odvije u ciklusu od nekoliko godina tada ćemo,  siguran sam, svi zajedno moći se osvrnuti na bitna poboljšanja pa i proračunsko planiranje koje će na vrijeme uzeti u obzir prioritete pojedinih  dijelova Hrvatske, zaključio je.

Na sastanku s premijerom u Požegi bio je i zadarski župan Božidar Longin koji je  vrlo zadovoljan onim o čemu se na sastanku razgovaralo.

- Bio je to dosta konkretan sastanak. Iznimno me veseli što su premijer Andrej  Plenković i njegovi ministri pokazali razumijevanje za problematiku lokalne samouprave. Razgovarali smo o brojnim temama - o zdravstvenim uslugama, regionalnom  razvoju, korištenju EU fondova, ali i o fiskalnoj decentralizaciji. Sve u svemu pokrenuto je dosta tema, te je sada najvažnije da krenemo u što skoriju realizaciju postojećih ciljeva, rekao je za naš list župan Božidar Longin.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno