Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ena danas putuje u bečku kliniku

03.07.2018. 10:07
Ena danas putuje u bečku kliniku


Zahvaljujući dobrim ljudima devetogodišnja teško bolesna Ena Škoda iz Povljane na otoku Pagu danas ide u Beč, u kliniku "Orthopaedisches Spital Speising", gdje će joj liječnici, koji su ju operirali prije dva tjedna, skinuti gips s noge i ugraditi ortozu.


Srce zadarsko
Na Enin račun u posljednja dva tjedna uplaćeno je oko 15.000 kuna, a zadarske humanitarke Marjana Ikić i Natali Milin, administratorice facebook stranice Srce zadarsko, uz pomoć nekoliko volontera proteklog su vikenda u Viru i Zadru prikupile još 14.488 kuna i 155 eura. No, ovoj hrabroj, uvijek nasmijanoj i punoj života devetogodišnjakinji samo za ortozu i cipele potrebno je oko pet tisuća eura, a tu su još troškovi puta i smještaja za njezine roditelje, koji to ne mogu sa svojim primanjima pokriti. Zahvaljujući dobrim ljudima do sada su nekako uspijevali spajati kraj s krajem, a tako je i sada. No, još uvijek nemaju potreban iznos koji moraju platiti.
Nakon posljednje operacije 21. lipnja, liječnici su Enu naručili za ugradnju ortoze pa bi roditelji s njom u bolnici trebali boraviti od 4. do 6. srpnja, a cijena smještaja po danu, bez hrane, iznosi 25 eura.
Ena je rođena s genetskom bolešću neurofibromatoza tip I-NF, a prvi put lijevu potkoljenicu slomila je čim je prohodala. Do danas je prošla sedam teških operacija u Hrvatskoj, u vodećoj ortopedskoj zagrebačkoj bolnici Šalati, te potom još tri u Austriji. Bečka klinika "Orthopaedisches Spital Speising" Eni je bila jedina nada za spas noge, nakon što su joj liječnici na Šalati dali dvije opcije – ili amputacija noge, ili liječenje u inozemstvu. Djevojčica svakih mjesec i pol mora na kontrolne preglede što, također, njezini roditelji moraju financirati sami. Stoga im je svaka, pa i mala pomoć, dobrodošla. Uvijek nasmiješena Ena, koja lavovski podnosi sve bolove i ulaže veliki napor kako bi hodala i imala život poput njezinih vršnjaka, tu pomoć zaslužuje.


Zahvala Općini Vir
Osim ortopeda u Beču njezina nada u bolje sutra su svi dobri ljudi koji će odvojiti pokoju kunu, koliko tko može, a to mogu ili donacijama na punktovima u Zadru u organizaciji humanitaraca okupljenih u facebook grupi Srce zadarsko, ili uplatom na njezin žiro račun.
– Sve što radimo, radimo sa srcem. Našoj maloj lavici Eni želimo što skoriji oporavak i zato molimo Zadrane da pokažu kao i do sada da imaju veliko srce. Kutije za pomoć Eni mogu se naći u kafiću Korner, ribarnici Galeb, frizerskom salonu Simpa i kozmetičkom salonu Deep blue, a u nedjelju, 9. srpnja, naši volonteri bit će s kutijama ispred crkve sv. Ante na Smiljevcu. Moram napomenuti da smo dobili dozvolu za prikupljanje pomoći za Enu ispred većine crkava na čemu smo neizrecivo zahvalni, a ovom prilikom pohvalila bih i Općini Vir koja nam je omogućila prikupljanje pomoći i osigurala štand u subotu, za vrijeme koncerta Željka Bebeka. Maksimalno su nam pomogli sa svime što su mogli i zato hvala i čelnicima Općine Vir u naše, ali i ime naše Ene i njezine obitelji, kaže Marjana Ikić najavljujući još niz humanitarnih akcija za Enu, ali i za nekoliko drugih potrebitih sugrađana i onih kojima je pomoć potrebna za liječenje u inozemstvu.
 




Podaci za pomoć
Donacije potrebne za nastavak liječenja devetogodišnje djevojčice u inozemstvu moguće je uplatiti na žiro račun: Ena Škoda, IBAN HR4624020063102794848, poziv na broj HR02-3102794848. Opis plaćanja: Donacija za Enu Škoda. Za donacije iz inozemstva otvoren je devizni račun: Ena Škoda,IBAN:HR8824020063209039065
SWIFT/BIC: ESBCHR22