Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Hrvatski Escobar na sudu odbacio USKOK-ove optužbe

03.07.2018. 08:45
Hrvatski Escobar na sudu odbacio USKOK-ove optužbe


Stjepan Prnjat, u medijima poznat i kao hrvatski Escobar, u  ponedjeljak je iz riječkog zatvora doveden na zagrebački Županijski sud  gdje je u svojoj obrani odbacio Uskokove optužbe da je 14 milijuna eura,  navodno pribavljenih preprodajom droge, 'oprao' kupnjom nekretnina.


Prnjat je u riječkom zatvoru završio nakon što ga je u travnju Hrvatskoj izručila Slovenija gdje je uhićen 8. ožujka tijekom akcije protiv lanca  krijumčara droge kodnog imena Nana. U akciji je uhićeno šest hrvatskih,  dva nizozemska i jedan španjolski državljanin zbog sumnje da su krijumčarili drogu iz Južne Amerike u Europu, nakon što je policija u riječkoj luci zaplijenila 100 kilograma kokaina.


U ovom slučaju proizašlom iz talijanskog postupka u kojem je zbog trgovine drogom osuđen na 10 godina zatvora, sudi mu se zbog pranja  novca zajedno sa sestrama i majkom.    




„U Italiji sam osuđen za četiri točno određene epizode, a od toga u nekim događajima nije pronađena droga“, kazao je Prnjat. Dodao je da u  slučaju gdje je droga pronađena „nije bilo imovinske koristi“.


Ustvrdio je i da se „ova optužnica ne može temeljiti na onome što je  utvrđeno u tom postupku u Italiji“. „Tamo sam kažnjen zatvorskom kaznom, novčanom kaznom i oduzimanjem novca i satova s time što mi je  dio satova i dio novca te stan u Njemačkoj, što je bilo zaplijenjeno na  početku postupka, vraćeno. Konačno, dakle tom presudom je odlučeno  o oduzimanju imovinske koristi i o proširenom oduzimanju imovinske  koristi“, kazao je Prnjat.


Ustvrdio je i da nekretnine koje Uskok smatra spornima nije kupio  novcem od preprodaje droga, dok s nekretninama svoje obitelji „nema  ništa“.


Prnjat je na zagrebački sud iz riječkog zatvora doveden uz najveće  mjere sigurnosti, a iznad Zagreba je kružio i policijski helikopter.