Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Oporba traži odgovore što se događa u Narodnom muzeju Zadar

03.07.2018. 15:18
Oporba traži odgovore što se događa u Narodnom muzeju Zadar


Želim znati stvarnu istinu o tome što se događa u Narodnom muzeju Zadar, pogotovo kad je riječ o zapošljavanju. Ne želim se spuštati na razinu na kojoj se o tome raspravlja na ulici jer je ovo pravo mjesto gdje o tome trebamo i moramo raspravljati. Predsjednik Muzejskog vijeća Zlatko Begonja podnio je ostavku. Također, želimo znati i sve o zapošljavanju Davida Ricova na mjesto voditelja Malog arsenala. Uputio bih i kritiku jer od 56 izložbi koliko ih je bilo prošle godine, 54 su bile na Poluotoku, to je među ostalim, rekao Stipe Bjeliš vijećnik Županijske skupštine iz redova stranke Neovisni za Hrvatsku dodajući kako mu još nisu jasne ni neke proračunske stavke te ustanove.


Peroš izbjegla odgovor
Naime, nakon što je prošloga tjedna predsjednik Županijske skupštine Željko Lončar prekinuo sjednicu zbog povrede Poslovnika, jer je vijećnik Ante Rubeša (Akcija mladih) postavio pitanje nevezano uz temu o kojoj se raspravljalo, a Rubeša je podsjećamo, upitao ravnatelje javnih ustanova jesu li zapošljavali i uhljebljivali "nesposobne pod političkim pritiskom vladajuće kaste te ih optužio da su odgovorni što mladi odlaze iz zemlje", sjednica je jučer nastavljena. Ali odmah na početku vijećnici stranke Neovisni za Hrvatsku i Hrast zatražili su stanku od 15 minuta upravo zbog Narodnog muzeja.
Ravnateljica ovog muzeja Renata Peroš potom je svoje izvješće o radu "obranila" činjenicama kako je ustanova na čijem je čelu ispunila sve svoje programske planove, da su organizirali 56 izložbi koje je posjetilo preko 100 tisuća posjetitelja, uz niz radionica. Što se tiče drugih pitanja koje joj je postavio Bjeliš, odgovorila je da se ne može sjetiti svih njegovih pitanja te da će ih on dobiti u pisanom obliku.


Neobično obavještavanje
Što se tiče pitanja vijećnika Bjeliša, odgovorio mu je Ivan Šimunić pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport koji je rekao kako je intencija da se program disperzira po cijeloj županiji i da se na tome – radi. Izvješće Narodnog muzeja Zadar je na kraju prihvaćeno sa 17 glasova za i osam suzdržanih.
Izvješće o radu zadarskog Kazališta lutaka je također prihvaćeno većinom glasova, ali je primjedbu imao i Bjelišev stranački kolega Mladen Meštrović koji je primjetio kako i u slučaju ovog kazališta nema "predstava izvan Poluotoka".
Ravnateljica Kazališta lutaka Iris Pavić-Tumpa mu je odgovorila kako se djeca s područja županije organizirano autobusima dovoze u zadarsko Kazalište.
– Ipak je najbolji i najljepši doživljaj gledati predstavu u našoj matičnoj kući i zbog toga djecu dovodimo kod nas, a sve manje predstave, igramo po cijeloj županiji, naglasila je Pavić-Tumpa.
U svakom slučaju vijećnici Županijske skupštine bez rasprave su prihvatili godišnja izvješća o radu upravnih tijela Zadarske županije za prošlu godinu, kao i proračun, tako da unatoč činjenici što se radilo o čak 44. točke Dnevnog reda, ovoga puta Skupština nije bila – "maratonska".
Inače, županijski vijećnici i mediji jučer iza 9 sati, dobili su obavijest kako će sjednica biti nastavljena u 11 sati. Na njoj nisu bili nazočni vijećnici Akcije mladih koji su izazvali prekid na njenu početku, 27. lipnja.