Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Sigurnije plaže – svi spasioci dobili posao čim su završili obuku

03.07.2018. 09:47
Sigurnije plaže – svi spasioci dobili posao čim su završili obuku


Kao svake godine, tako i ove, u organizaciji zadarskog Društva Crvenog križa održan je tečaj, odnosno obuka za spasioce na plažama. Tečaj traje tjedan dana po cijeli dan, a ovoga je puta bio organiziran od 18. svibnja do 3. lipnja.


Licenca vrijedi dvije godine
– Svake godine organiziramo tečaj jer smo jedini ovlašteni za izdavanje pravovaljane licence. Ove je godine tečaju pristupilo 16 polaznika od kojih su bile samo dvije djevojke. Riječ je uglavnom, o mladim ljudima i većina njih su i inače, u jako dobroj fizičkoj kondiciji jer se bave sportom. Tečaj je trajao od ponedjeljka do petka, a vikend je bio rezerviran za polaganje ispita koji su svi uspješno položili – rekla je Katarina Radeljić iz zadarskog Društva Crvenog križa zadužena za organizaciju tečajeva spasilačke obuke.
Prema njezinim riječima, obuka se sastoji od teorijskog dijela koji podrazumijeva tečaj o pružanju prve pomoći te stjecanje osnovnih znanja iz ekologije mora, priobalja i podmorja. Svi spasioci trebaju imati i osnovna znanja iz engleskog jezika, a ako govore i koji jezik više – tim bolje.
– Praktični dio nastave održavao se na bazenu Višnjika, a nastava se odvijala tako da se sve simuliralo, pa i one "opasne" situacije. Što se tiče dobne granice polaganja tečaja za spasioca, ona nije definirana. Naime, osoba mora biti punoljetna da bi pristupila tečaju, ali ona druga dobna granica ne postoji. Baš smo lani imali primjer jednog našeg sugrađanina koji je kao spasilac otišao u mirovinu i bio je u "top" formi – dodala je Radeljić.
Licenca koju polaznici ovog tečaja dobiju međunarodnog je karaktera što znači da se svi sa završenim tečajem mogu zaposliti kao spasioci bilo gdje u svijetu i vrijedi dvije godine. Nakon dvije godine licenca se mora obnoviti, a prije same obuke, svi polaznici moraju proći i tzv. inicijalno testiranje koje obuhvaća plivanje, tehniku plivanja, ronjenje na dah…


Nakon obuke svi se spasioci odmah zaposlili
Zadarsko Društvo Crvenog križa već godinama vodi tečaj prema međunarodnom standardu, a nakon što prođu ovaj tečaj, koji je odobrilo i resorno Ministarstvo, koncesionari plaža ih mogu zaposliti. Zadarsko Društvo Crvenog križa dakle, obučava spasioce i osigurava im opremu, a koncesionari plaža ih plaćaju.
– Svi polaznici koji su završili i položili tečaj ove godine, odmah su se i zaposlili jer je spasioca – malo. Po nekim standardima, na zadarskom području trebalo bi ih biti najmanje 30-tak. U svakom slučaju, već su raspoređeni u Zadru na plaži Kolovare i na bazenu, u hotelskoj kući Falkenstainer na Boriku, u Marini Dalmacija u Sukošanu, u Turističkom naselju Zaton u Zatonu, Piniji u Petrčanima i Punta Skali, potom u biogradskoj Iliriji te plaži Bošana i u Pakoštanima, dok su na bazenu Višnjika tri spasioca stalno zaposlena, tijekom cijele godine – rekla je na kraju Katarina Radeljić.