Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Starohrvatsko glagoljaško pjevanje oborilo španjolski žiri s nogu!

03.07.2018. 08:27
Starohrvatsko glagoljaško pjevanje oborilo španjolski žiri s nogu!


Zlato je oko vrata. Dva kulturno-umjetnička društva iz Zadarske županije, Radovin i Privlaka prošloga su vikenda nastupili na Međunarodnom festivalu folklora u španjolskom gradu Llorett de Mar i uzeli glavnu nagradu – zlatnu medalju za izvedbu starohrvatskog glagoljaškog pučkog pjevanja.
Može li bolje, pitali smo Ivicu Dundovića koji je vodio ovu veselu družinu na petodnevno druženje po Španjolskoj, gdje su na najljepši mogući način, naravno nakon naših nogometaša, proslavili Hrvatsku.


Radovinski entuzijast
– Ma, presretni smo što smo uopće otišli tamo, a kamoli što smo se vratili sa zlatnom medaljom! Da smo se uopće mogli uputiti na tako dalek put od 1.600 kilometara, moramo zahvaliti Općini Ražanac i Općini Privlaka. Načelnici ovih dviju općina prepoznali su vrijednost našeg posla, a mi naš kraj promoviramo već više od 20 godina, govori Dundović kojemu osmjeh ne silazi s lica.
Ovaj radovinski entuzijast još uvijek s istim žarom kao i prije dvadeset godina kad je počinjao s KUD-om Radovin, priča o uspjesima i putovanjima svoga KUD-a. U Španjolskoj su se ovoga puta predstavili s dva programa, jedan je svjetovni folklor, odnosno nijemo kolo, ojkanje i pjevanje na bas, a druga kategorija je starohrvatsko glagoljaško pučko pjevanje, za koje su i dobili zlatnu medalju.
Na put u Španjolsku krenuo je autobus s 40 folkloraša i pjevača. Najmlađa plesačica je imala 15, a najstarija Ljubica, Ivičina majka s 81 godinu nimalo nije zaostajala za mlađima. Pjevalo se i plesalo u Španjolskoj kao da su pod murvom negdje u Radovinu ili u Privlaci. Plijenili su pažnju svugdje, a imali su čak i snimanje za japansku televiziju, smije se Ivica.


Aj reci, di to ima?!
– Obišli smo i Barcelonu, San Remo i Veneciju. Najsretniji sam bio gledati moje mještane kako uživaju u obilasku Barcelone i Venecije. U Barceloni smo posjetili katedralu Svete Obitelji. Pa to je nešto nezaboravno. Gledati moje stare pjevače kako uživaju i ponosno šetaju u našoj narodnoj nošnji, s hrvatskom zastavom oko vrata…ma to ne može nitko platit', to se može samo srcem, hrvatskim srcem, priča Ivica i nabraja kako su na festivalu nastupili Turci, Rusi, Srbi, Španjolci, Armenci…plesači iz 20 zemalja svijeta, ali Radovin je ipak bio najbolji.
– Aj reci, di to ima?!
I zaista KUD Radovin pravo je malo čudo Zadarske županije. Već četvrt stoljeća ne odustaju. Ivica ne odustaje. Žele sačuvati običaje svojih starih, kulturnu baštinu, a to je važno, kaže Ivica, prevažno za nas. Neki to ne mogu shvatiti, ali hoće jednom, dodaje Dundović.
– Sljedeći nastup KUD-a Radovin je u Zagrebu gdje smo pozvani četvrti put na Međunarodnu smotru foklora 21. i 22. srpnja. Od svih KUD- ova u Zadarskoj županiji pozvani smo jedino mi, i to nam je također priznanje da radimo nešto dobro i kvalitetno, zaključuje Dundović.
Čestitamo KUD-u Radovin i KUD-u Privlaka što su nas lijepo predstavili u Španjolskoj i želimo im još puno zlatnih medalja oko vrata.