HT PREMIJER LIGA Igra se trokružno, Cibona na Višnjiku pred Božić

Slika korisnika mkvanja
U prostorijama HKS-a održan ždrijeb za novu sezonu 2019./20.
Gradski okršaji sa Sonik-Puntamikom koji su po rasporedu predviđeni za 9. kolo (22.-24. studenog) i to u Jazinama dok je na Višnjiku gradski derbi na meniju krajem veljače
Zvonko KUCELIN
Očekuju nas u novoj sezoni čak tri okršaja Zadra i Sonik-Puntamike

Hrvatski košarkaški savez ponovno nije iznenadio kad su u  pitanju promjene u sustavu natjecanja za HT Premijer ligu. Kao i pred  mnoge sezone posljednjih par godina tako je i pred ovu novu  2019./20. u  elitno hrvatsko košarkaško natjecanje uvedeno mnogo novina, a najveća  je ta da će se igrati čak 33 utakmice u osnovnom dijelu lige što znači čak  11 više utakmica u odnosu na prijašnje sezone. Na sastanku koji je  održan prošlu srijedu u prostorijama HKS-a gdje su prisustvovali predstavnici svih HT Premijer ligaša predložen je i predstavljen ovaj trokružni  način igranja HT Premijer lige koji je velika većina klubova i podržala te  se nakon toga Upravnom odboru HKS-a uputio prijedlog da se  liga igra  trokružno, što je pred jučerašnji ždrijeb nove sezone i potvrđeno. Već je  na tom radnom sastanku bilo jasno da će prijedlog koji je od strane HKS- a obrazložen željom da se omogući što veći broj utakmica za razvoj mladih igrača, biti usvojen, a nakon izglasavanja je situacija bila 9 za i dva  protiv (Zadar, Sonik-Puntamika) dok je Cibona ostala suzdržana.

NBA ritam abaligaša

Najveći problem s trokružnim sustavom imat će zasigurno abaligaši,  Zadar i Cibona, jer oni paralelno i to vikendom igraju regionalnu ligu te  je stoga problem s kolizijama termina ove dvije lige koji su izašli na vidjelo posebice prošle sezone teško rješiv. Pogotovo ako će klubovi poput  Vrijednosnice Osijeka, Zaboka i sličnih nastaviti sa svojom politikom nepopuštanja što ne bi uopće čudilo. Osječani su primjerice i dalje čvrsto  pri svom stavu da ABA liga nije pod ingerencijom FIBA-e što ih po njima  opravdava od izlaženja ususret Zadru i Ciboni. Taj razlog kao i činjenica  da će recimo Zadar za razliku od prošle sezone kad su ukupno odigrali  58 utakmica na svim frontovima ove sezone imati zagarantiranih 55  utakmica u osnovnom dijelu obje lige (HT 33 + ABA 22), a uz najmanje  polufinale doigravanja domaćeg prvenstva plus Kup utakmice ta će brojka sigurno narasti do 65 što je uistinu NBA ritam i užasno naporno za izdržati. Uz abaligaše protiv ovog trokružnog sustava su se izjasnili i Puntamičani, jer su tako dobili još 50 posto više financijskog opterećenja, a  ionako su bili na rubu u kvalifikacijama za popunu HT Premijer lige  hoće li se upustiti u ovu avanturu i neće biti nimalo lako predsjedniku  Mirku Jošiću postaviti financijsku konstrukciju za sezonu u kojoj bi trebali očuvati premijerligaški status kao ni treneru (Šimi Kraljeviću?) voditi  svoju momčad u kojoj će sigurno biti dosta igrača koji će HT Premijer ligu morati ozbiljno ukomponirati uz svoje redovne poslove. No, kako bilo, protiv ili za, odluka da se krene s trokružnim sustavom je potvrđena te  se tome treba prilagoditi, a vrijeme će pokazati koliko je to bila zapravo  dobra odluka od strane naše krovne košarkaške organizacije.

Finale na tri pobjede

Nova sezona će zbog tih 11 dodatnih kola potrajati malo duže nego  inače, no u HKS-u su uspjeli taj veliki broj utakmica u osnovnom dijelu  iskompenzirati reduciranjem broja utakmica u doigravanju. Potvrda lutanja HKS-a je stoga i poništavanje svoje odluke, koja je trajala tek jedno  ljeto, da se polufinale igra na tri, a u finalnoj seriji čak na četiri pobjede,  pa je za ovu sezonu odlučeno da se četvrtfinale i polufinale igra na dvije  dobivene utakmice dok će prvak morati ostvariti ukupno tri pobjede.

Što se tiče samog ždrijeba najzanimljivije je bilo za vidjeti kad će se  odigrati najveći hrvatski derbiji između Zadra i Cibone. Odlaskom Cedevite u Sloveniju ostala su samo dva prava konkurenta za naslov, pa će  stoga biti vrlo interesantno 2. kolo kad Cibona dočekuje Zadar u  Draženovom domu (4.-6. listopada) dok će u Krešinom domu Cibona  gostovati taman pred Božić (21. ili 22. prosinca). Zadar će otvoriti HT  Premijer ligu krajem rujna na svom terenu protiv Adrie Oil Škrljeva dok  će uz susrete s Cibonom veliku pažnju sigurno barem što se tiče zadarske publike izazvati i gradski okršaji sa Sonik-Puntamikom koji su po  rasporedu predviđeni za 9. kolo (22.-24. studenog) i to u Jazinama dok je  na Višnjiku gradski derbi na meniju krajem veljače.

 

Treći krug po obrnutom Bergeru

Natjecanje u osnovnom dijelu je podijeljeno na tri kruga po 11 kola. Prvo kolo je  na rasporedu  u treminu od 27. do 29. rujna, drugi krug završava 14. ožujka, a u  trećem koji počinje 21. ožujka te završava 5. svibnja 2020., klubovi dobivaju natjecateljske brojeve prema poretku na ljestvici nakon 22. kola te se raspored dalje  određuje po obrnutom Berger sustavu. Šest prvoplasiranih sastava bi imalo šest domaćih i pet gostujućih utakmica, a donji dom lige po pet domaćih i šest gostujućih.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno