Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

OSKAROVKA ZNANJA Ana Ušljebrka: “Kad sam se pripremala za natjecanje, znala bih se popeti na stablo i učiti”

03.07.2019. 08:17
OSKAROVKA ZNANJA Ana Ušljebrka: “Kad sam se pripremala za natjecanje, znala bih se popeti na stablo i učiti”


Ona je vitka, plava, pomalo plaha i kao da joj je bilo neugodno zbog našeg dolaska i činjenice da će priča o njoj biti objavljena u novinama iako, to je definitivno- zaslužila.
Zove se Ana Ušljebrka, upravo je završila treći razred općeg gimnazijskog smjera Srednje škole kneza Branimira u Benkovcu i dobitnica je ovogodišnjeg Oskara znanja iz povijesti!
U jakoj konkrenciji najboljih hrvatskih srednjih škola, Ana je »pomela« sve pred sobom i u svojoj kategoriji od svih trećaša u državi, bila najbolja.


Test je bio iznimno zahtjevan
– Sretna sam zbog ovog Oskara jer sam se trudila i kao uvijek, sav trud se isplatio. Iako, u zbilja jakoj konkurenciji nisam mislila da ću baš biti najbolja i dobiti Oskara. Ove je godine bilo jako teško i Županijsko natjecanje iz povijesti i prošlo nas je samo petero, šestero dalje, na državno. Na državnom natjecanju u mojoj grupi, bilo nas je devetero. Radilo se o pisanoj provjeri znanja. Kriteriji su bili stvarno žestoki, tako da se nije gledalo samo znanje iz povijesti, nego čak i pismenost, pravopis… Bojala sam se da ne napravim kakvu pravopisnu grešku – priča ova tako, draga i simpatična 17-godišnjakinja dodajući, kako je bila zadovoljna kako je napisala test. Znala je odmah da je napisala dobro, ali nije mislila da će ovogodišnji Oskar za znanje iz povijesti, otići baš, u njezine ruke.


Ljubav prema povijesti
I lani je bila na državnom natjecanju iz omiljenog joj predmeta, ali, kako je rekla, bila tek, četvrta. Odlična je učenica od prvog razreda srednje škole, a ljubav prema povijesti probudila se u njoj od trenutka kad je taj predmet počela učiti još u osnovnoj školi.
– Najviše me zanima novija povijest, osobito Domovinski rat. Tata mi je bio branitelj i uvijek rado slušam njegove priče. Mislim da bi u školama još više trebali učiti o Domovinskom ratu – smatra Ana, dok njezina mentorica i profesorica povijesti Davorka Vukić dodaje, kako će Ana zasigurno sad u četvrtom razredu »doći još i više na svoje« jer je predviđeno gradivo Prvi i Drugi svjetski rat te Domovinski rat.
Ponosna je prof. Vukić na Anu i vjeruje kako joj ovaj Oskar znanja zasigurno nije prvi, a niti jedini. Beskrajno su ponosni i Anini roditelji koji se bave pčelarstvom u malom mjestu Bjelini, 20-tak kilometara udaljenom od Benkovca. Ana naravno, planira studirati povijest i na studij otići u Zagreb. Iznenadila nas je s kolikom zaljubljenošću i ljubavlju priča o svom mjestu, osobito stoga što je tako mlada…




Bjelina u srcu
– Ja tamo uživam. Ne bih mijenjala moju Bjelinu za sav svijet. Samo nas je 50-tak stanovnika, ali meni ništa ne nedostaje. Društvo imam u školi, a tamo mi je mir. Priroda je prekrasna. Moji imaju desetak krava, imamo osam magaraca i bavimo se pčelama. Baš kad sam se pripremala za natjecanje iz povijesti, znala bih se popeti na stablo i učiti – otkriva uz smijeh Ana.
No, ljubav prema povijesti je ipak, jača od svega i zato Ana zna da će sudirati povijest, a u Zagreb bi voljela ići zbog svega što veliki grad pruža.
A, Bjelina? Nosit će je sa sobom i sigurno se uvijek – vraćati.
 


Ravnatelj Peran: Ana zaslužuje nagradu


– Ana je jedno predivno mlado biće i odlična je učenica. Zbog svojih uspjeha, ove je godine proglešena i učenicom Škole. Dobila je naravno, i pohvalnicu te i novčanu nagradu od sveukupno 2.500 kuna. Nadam se da će i Grad Benkovac sa svoje strane, prepoznati njezin uspjeh i nagraditi Anu jer ona to doista i zaslužuje. Osim toga, ona je dokaz kako se mogu izgraditi veliki ljudi i u malim sredinama. Mi smo i lani imali državnog prvaka iz povijesti Julijana Kovačića. Njegov mentor je bio prof. Mate Bobanović. Dakle, imamo sjajne profesore i sjajne učenike – zaključio je ravnatelj Peran.