Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

SLUČAJ INFRAGRAD Sud naložio mirenje

03.07.2019. 13:40
SLUČAJ INFRAGRAD Sud naložio mirenje


Ni poziv Županijskog suda radnike obrovačkog Infragrada nije odvratio od njihove borbe za povećanje plaća. Sudeći prema izjavi pregovaračkog tima, i Štrajkaški odbor i Sindikalna podružnica Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH) ne povlače svoje zahtjeve za povećanjem plaća s 3.300 na 4.000 kuna. Dapače, predsjednik Štrajkaškog odbora, Šime Vrkić, odmah po izlasku iz sudnice kazao nam je kako je odbio čak i povećanje vlastite plaće, ustrajući na povećanju plaće svim radnicima.
– Sud nam je ponudio mirenje s upravom, oni su postavili uvjete koje ćemo razmotriti, ali ovaj je postupak demonstracija sile te mi od početka u njihovu ponašanju ne vidimo dobru namjeru. Razgovarat ćemo sa svojim članovima i bit će onako kako se oni izjasne jer se konzultiramo oko svake stvari, pa tako i oko ove. Osobno ću neke stvari definitivno goniti do kraja radi svih ovih ljudi kao predsjednik Štrajkaškog odbora, kazao nam je Vrkić nakon rasprave na Županijskom sudu, a na pitanje jesu li uvjeti koje im nudi uprava barem blizu onoga što su štrajkom tražili, odgovara:
– Nude povećanje plaće za samo za nas troje, uključujući i predsjednika sindikata, što smo mi apsolutno odbili, odlučno će čelnik Štrajkaškog odbora, čekajući novu rundu pregovora.
Na sudu je bio i presjednik sindikalne podružnice Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske u Infragradu, Marko Klanac. Kao i Vrkić, i on najavljuje da »nema odustajanja od radničkih ciljeva«.
– Na sudu smo iznijeli sve argumente za štrajk, s obzirom da smo duboko uvjereni da je štrajk zakonit te da smo svu proceduru proveli u skladu sa zakonom. Što se tiče navoda našeg poslodavca izrečenih na sudu, oni su usmjereni isključivo na razbijanje štrajka i povećanje plaće koje su spremni napraviti samo za pojedine radnike. Ukoliko su spremni ozbiljno razgovarati, bez fige u džepu, sidikat im stroji na raspolaganju i u tom smo smislu otvoreni za razgovor kako građani grada Obrovca i njihovi gosti ne bi trpjeli posljedice nečije tvrdoglavosti. Upravu stoga ovim putem još jednom pozivamo na razgovor, poručuje Klanac.
Danas je objava presude na Županijskom sudu te ostaje vidjeti hoće li se radnici i uprava uspjeti dogovoriti ili će sud morati izreći svoj pravorijek o štrajku koji ulazi već u drugi tjedan, a smeće u međuvremenu odvoze privatne tvrtke i komunalci drugih općina.