Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

TREĆI NATJEČAJ Ponovno procijenite zgradu na Ižu!

03.07.2019. 13:45
TREĆI NATJEČAJ  Ponovno procijenite zgradu na Ižu!


Iz Ministarstva graditeljstva stiže dobra vijest za one koji su »bacili« oko na zgradu škole na Malom Ižu – Grad će najvjerojatnije ići u smanjenje cijene od 2,1 milijuna kuna, moguće čak i do 30 posto.
Naime, nakon već dva propala pokušaja prodaje stare kamene ljepotice, gradski Odjel za gospodarenje gradskom imovinom zatražio je mišljenje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Namjera im je bila vidjeti može li se korigirati natječaj te je, kako su naveli još u svibnju, »od nadležnog Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja zatraženo mišljenje i uputa za daljnju provedbu postupka, odnosno postoje li uvjeti za sniženje početne cijene«.
U Odjelu za gospodarenje gradskom imovinom stoga smo provjerili jesu li konačno dobili odgovor Ministarstva, odnosno hoće li ići u sniženje cijene za zgradu maloiške škole.
Moguće smanjenje cijene do 30 posto
Naime, Grad je za školu tražio 2.140.000 kuna, ne smanjujući cijenu čak ni u ponovljenom natječaju u ožujku. No kako ni tada nije došla niti jedna ponuda, sada su prisiljeni ići u treći natječaj. Prethodno su ipak zatražili upute nadležnog ministarstva o ponudi za koju su očito i sami procijenili da bi trebala biti manja od one koju su tražili u čak dva natječaja.
Procjenitelji će sada korigirati cijenu zgrade, no to je ujedno i najintrigantniji dio priče, s obzirom da se iz odgovora Odjela za gospodarenje gradskom imovinom može iščitati kako je odgovornost na procjeniteljima zgrade. Naime, u odgovoru na naš upit jesu li dobili odgovor Ministarstva te hoće li smanjivati cijenu, iz odjela pročelnika Tomislava Korone odgovaraju:
– Nastavno na Vaše pitanje možemo odgovoriti kako smo dobili povratni odgovor od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. U odgovoru je pojašnjeno kako je, ukoliko se nakon uredno provedenog ponudbenog postupka ne zaprimi niti jedna ponuda za kupovinu oglašene nekretnine, potrebno od procjenitelja zatražiti korekciju procjene. Procjenitelj bi trebao u nastavku kritički sagledati svoju procjenu i stanje na tržištu nekretnina te preispitati u prvom redu korištene podatke i postupke. Nakon što se provedu te radnje i argumentiraju postupci, kao krajnja mjera moguće je umanjiti početnu procjenu do 30 posto i takvo umanjenje se može tumačiti kao utjecaj neuobičajenih okolnosti sukladno članku 4. stavku 1. Pravilnika o metodama procjene vrijednosti nekretnina, stoji u odgovoru, ali uz pojašnjenje procjenitelju:
Korekcije elaborata
– Dopis Ministarstva smo dostavili procjenitelju sa zadatkom da izvrši korekciju procjembenog elaborata sukladno naputku Ministarstva. Po primitku novog elaborata ćemo znati hoće li doći do sniženja početne cijene i moći ćemo nastaviti s postupkom prodaje putem javnog natječaja, kojem će svakako prethoditi donošenje nove odluke o raspisivanju javnog natječaja, navodi Koronin odjel.
Bit će zanimljivo pratiti hoće li u trećem natječaju doći do smanjenja cijene školske zgrade na Malom Ižu, osobito to hoće li se ovoga puta konačno javiti neki kupac. Riječ je o vrijednoj kamenoj zgradi površine 572 metara četvornih, od čega na dva dvorišta otpada po 149 i 95 kvadrata. Zbog ovih se karakteristika smatralo kako je ovo nekretnina idealna za otvaranje boutique hotela, no mogući kupci očito čekaju smanjenje cijene.
Prigovor gradskih vijećnika
Koronin odjel vjerojatno je očekivao brži rasplet situacije, budući da je pročelnik još na Gradskom vijeću u siječnju ove godine istaknuo kako se radi o »devastiranoj zgradi opasnoj po život i zdravlje ljudi zbog eventualnih urušavanja. Kazao je tada »kako su se imovinsko-pravni odnosi predmetne zgrade uredili tek po nedavno okončanom postupku osnivanja zemljišnih knjiga za k.o. Mali Iž, čime su se stekli uvjeti za raspolaganje predmetnom zgradom. Utvrđeno je kako se predmetna nekretnina nalazi u izgrađenom dijelu građevinskog područja, uz postojeću ostalu javnu prometnu površinu«, pojasnio je tada Korona gradskim vijećnicima, nakon njihova prigovora na prodaju zgrade škole.