Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Barba Šime Sorić bio je duša Preka

03.07.2020. 20:26


»Ne bih svoj posao mijenjao ni za jedan drugi« – poznata je rečenica legendarnog preškog barkajola, barba Šime Sorića kojemu je posao očito značio i život. Jer barba Šime napustio nas je ove srijede navečer u 89. godini života, malo nakon što je svoj kaić zauvijek vezao za kraj. Iako je postao zaštitnim znakom mjesta neumorno prevozeći goste do Školjića, breme godina učinilo je svoje i barba Šime je morao svoj posao prepustiti nekom mlađem.
Turistička slika Preka desetljećima je bila nezamisliva bez njega, s kapom lii »šugamanom« na glavi pa je barba Šime dospio na mnoge fotografije koje su otišle u svijet. I mještane je prevozio na misu na Školjić i za svakog od njih našao lijepu riječ. Prečani kažu kako nikad nije odustajao, pa ni po najvećem zvizdanu. Sve je kući ostavljao neka čeka ako je nekoga trebalo i hitno prevesti na otočić. Jer ta drvena barka bila je njegov život, a ne posao. I nikad se nije žalio, pa ni onda kada je bilo jasno da bi prijevoz do Školjića bio puno brži s kaićem na pentu. E, ali to nije bilo u duhu tradicije jer bi barba Šime iznevjerio ne samo svoje mjesto, već i tradiciju svoje obitelji koja je godinama veslala do Školjića.
Načelnik Preka, Jure Brižić, jučer nam je s puno tuge u glasu rekao kako ih je napustio njihov poznati sumještanin.
– Barba Šime uložio je sav svoj trud i volju u prijevoz turista i mještana do Školjića, obavljajući taj posao preko 30 godina i već je treća generacija u obitelji koja je to radila. Tužno smo primili ovu vijest iako smo znali da neće voziti ovo ljeto jer je bio narušenog zdravlja, ali nismo mislili da će ovako brzo otići od nas, kazao je načelnik Brižić.
Ali, kako se ono kaže, bolje da umre selo nego običaji, tako će i Općina Preko nastaviti tradiciju barba Šime, iako svi znaju da će teško biti zamijeniti legendu mjesta.
O tome koliko je bio poznat diljem županije kazuje i podatak da su vijest o njegovu umirovljenju prenijeli mnogi zadarski mediji jer barba Šime je bio – duša Preka.