Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

BIJELA FLOTA »Ugljan« zaplovio prema Ugljanu

03.07.2020. 14:24


Brojni otočani ostali su iznenađeni kad su u zadarskoj luci Gaženica ugledali novi trajekt Ugljan koji je danas prvi put zaplovio na brodskoj liniji Zadar – Preko. Novi je to trajekt u bijeloj floti Jadrolinije koja sada broji ukupno 54 broda. Od toga je 37 trajekta za lokalne linije, deset brzih putničkih brodova, tri trajekta za međunarodne linije i četiri klasična broda.
Na prvu plovidbu Ugljanom u Zadar je iz Rijeke došao i David Sopta, predsjednik Uprave Jadrolinije koji je zajedno s Paolom Vidović, ravnateljicom Agencije za obalni i linijski pomorski promet, Robertom Škifićem, ravnateljem Lučke uprave Zadar, te lokalnim dužnosnicima imao priliku ući u novi trajekt i uživati u prvoj plovidbi koja je spojila Zadar i Ugljan.


Profit u investicije​
– Jadrolinija je posljednje tri godine vrlo uspješno poslovala te smo sav profit kanalizirali u investicije i obnovu naše flote što je i naš strateški cilj. Jedna je od takvih investicija, a ujedno i prva ove godine, trajekt Ugljan kojim želimo poboljšati usluge prijevoza kako za otočane tako i za njihove goste. Nadamo se kako će brod Ugljan, zajedno s brodom Jadran, činiti pravu sinergiju i biti pravo rješenje za sve otočane i ostale putnike koji putuju na ovoj liniji. Ova linija nam je vrlo važna i zahtjevna te smo prije godine dana na ovom mjestu s načelnikom općine Preko Jurom Brižićem razgovarali kako možemo poboljšati našu uslugu. Dali smo obećanje da ćemo dati sve od sebe i naći primjereni brod i u roku od godine dana našli smo brod koji je kompletno obnovljen i mislimo da je idealan za ovu liniju. Također, dali smo mu znakovito ime – prema otoku Ugljanu, kojega će na ovoj liniji povezivati sa Zadrom, rekao je jučer prilikom puštanja u vožnju novog trajekta David Sopta, predsjednik uprave Jadrolinije. Dodao je kako unatoč epidemiji COVID-a, koja je snažno pogodila gospodarstvo, te posebno sektor prometa i turizma, Jadrolinija nastavlja i dalje ulagati u obnovu flote na zadovoljstvo naših otočana i svih ostalih putnika.


Dobar potez
Sopta je nadalje istaknuo da je ovo investicija vrijedna oko 3 milijuna kuna, te smatra kako je ovo dobar potez. Naglasio je kako je posebno i sretan što ima priliku zaploviti s novim trajektom u floti Jadrolinije. Vjeruje i nada se kako će trajekt Ugljan ispuniti ciljeve koji su pred njim, a to je prije svega omogućiti bržu i sigurniju plovidbu te povezanost s kopnom kakvu otočani trebaju i zaslužuju.
– Trajekt Ugljan proizveden je 2009. godine u Grčkoj te je riječ o tzv. »double enderu« koji može prevesti 650 putnika te 114 vozila. Duljina broda je 102,20 metara, širina 18 metara, a visina 3,9 metra te je, kako bi se reklo, protočan, odnosno velik se broj putnika i vozila može u kratkom roku ukrcati i iskrcati. Smatram da je idealno posložen za ovu brodsku liniju koja je relativno kratka, ali jako frekventna i vozi cijeli dan. Ugljan je jedan od tri broda koje Jadrolinija ove godine pušta u plovidbu. Brod je temeljito obnovljen i spreman za plovidbu. Kapacitet broda i njegove maritimne sposobnosti u potpunosti će zadovoljiti rastuće potrebe stanovnika otoka Ugljana i njihovih gostiju, pojasnio je Sopta.
​Jure Brižić, načelnik općine Preko naglasio je kako prošle godine na sastanku s Jadrolinijom i ostalim predstavnicima institucijama, a koji je održan 16. srpnja, nije mogao vjerovati da će u tako kratkom roku otok Ugljan dobiti novi trajekt koji je zamijenio dosadašnje, »Vladimira Nazora« i Sis.




​Više udobnosti
– Agrumentirano smo tražili veći trajekt i uspjeli smo ga i dobiti. Naime, ova dva trajekta, koji su do sada vozili na ovoj liniji, zajedno mogu ukrcati manje automobila nego novi trajekt Ugljan. Sada će trajekt Ugljan te trajekt Jadran imati dovoljno kapaciteta za ljetne gužve koje se stvaraju u našoj luci, rekao je Brižić zahvalivši Sopti i Paoli Vidović te svima koji su pomogli projekt.
Putnici su jučer s nestrpljivo čekali na ulazak u novi trajekt te su sa zadovoljstvom ulazili u klimatizirani prostrani salon ispunjen udobnim stolicama.
– Drago mi je da imamo novi trajekt jer su ovi dosadašnji bili već i stari, ali i premali za velik broj automobila kojih je svake godine sve više. Ja putujem iz Preka za Zadar i obratno gotovo svaki dan i ovo će nam zaista olakšati putovanje, rekao je jedan od putnika.
Prema podacima Agencije za linijski promet za prošlu godinu na trajektnoj linije Preko – Zadar prevezeno je preko 1.141.235 putnika te 381.550 vozila, a što su zaista impresivne brojke.