KONTROLA JAVNE NABAVE Državna komisija zaprimila žalbu radnika Infra-grada

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Zbog dodjele koncesije za odvoz smeća privatnoj tvrtki Loši
Potpuno nerazumljivo i nezakonito jest to da naručitelj - Grad Obrovac praktično u svom vlasništvu ima komunalnu službu, pravnu osobu Infra-grad d.o.o. koja se s ponudom javlja na natječaj, a istovremeno ta ista firma nije najpovoljniji ponuditelj za obavljanje predmetne koncesije, navode radnici u tužbi
Radnici Infra-grada u strahu su od otkaza zbog gubitka glavnog posla

O slučaju obrovačke komunalne tvrtke Infra-grad odlučivat će Državna komisija za kontrolu javne nabave. Nakon što je Grad Obrovac odlukom na sjednici Gradskog vijeća 19. lipnja koncesiju za odvoz i zbrinjavanje smeća dodijelio privatnoj tvrtki Loši iz Pakoštana, radnici su podnijeli tužbu navodeći da ta tvrtka nije izabrana kao najpovoljniji ponuditelj te kako je u ovom slučaju riječ o bitnoj povredi pravila postupka javne nabave, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja te pogrešne primjene materijalnog prava.
- Donošenjem pobijane odluke, međutim, davatelj koncesije počinio je bitnu povredu odredbi postupka javne nabave i upravnog postupka, budući da je izreka pobijane Odluke nerazumljiva i proturječna kako sama sebi, tako i obrazloženju iste, ali i ispravama koje spisu predmeta prileže. Pobijana Odluka nema valjanog obrazloženja, niti razloga o odlučnim činjenicama, radi čega se ne može niti ispitati. Donošenjem pobijane Odluke davatelj koncesije povrijedio je načelo zakonitosti, načelo razmjernosti u zaštiti prava stranaka i javnog interesa, načelo utvrđivanja materijalne istine te načelo samostalnosti i slobodne ocjene dokaza. Štoviše, donošenjem ovakve pobijane Odluke, žaliteljima su povrijeđena njihova ustavna i temeljna ljudska konvencijska prava, navode radnici u tužbi, obrazlažući da kriterij za odabir najpovoljnije ponude mora biti ekonomski najpovoljnija ponuda te da su nedvojbeni kriteriji po kojima se provodio odabir najpovoljnije ponude.

Grad već ima tvrtku za odvoz smeća

Radnici čak upozoravaju i na nelogičnost angažmana privatne tvrtke udaljene desecima kilometara od Obrovca, uz postojanje vlastite tvrtke za obavljanje tog istog posla:
- Međutim, ono što je potpuno nerazumljivo i nezakonito jest to da naručitelj - Grad Obrovac praktično u svom vlasništvu ima komunalnu službu, pravnu osobu Infra-grad d.o.o. koja se s ponudom javlja na natječaj, a istovremeno ta ista firma nije najpovoljniji ponuditelj za vršenje predmetne koncesije iz razloga, očito je, što njezina ponuda nije bila najpovoljnija. Zbog čega je tomu tako? Ne zna se, ostalo je nerazjašnjeno. Pa, valjda bi bilo logično da Grad Obrovac, čije je Gradsko vijeće još 1997. godine osnovalo pravnu osobu Infra-grad d.o.o., radi obavljanja poslova komunalne djelatnosti upravo u okviru ove koncesije prikupljanja, odvoza i zbrinjavanja mješovitog otpada odabere svoju pravnu osobu za obavljanje te koncesije, a ne drugu pravnu osobu čije je sjedište 60 kilometara dalje od sjedišta davatelja koncesije i njegove pravne osobe. Osim toga, indikativno je to da je ponuda pravne osobe Infra-grad d.o.o. u konkretnom slučaju sastavljena upravo na način da ne bude odabrana kao najpovoljnija, očito radi nečijeg interesa, stoji u tužbi.

Za koncesiju 14 milijuna kuna

Naime, radnici smatraju kako se ovdje radi o nelogičnostima upravo zbog činjenica da procijenjena vrijednost koncesije na pet godina iznosi 14 milijuna kuna, dok je godišnji iznos naknade najpovoljnijem ponuditelju odmjeren u visini od 50 tisuća kuna. Razlog ovakvoj odluci po njima je ostao nerazjašnjen, tim više što je do donošenja odluke o angažmanu Lošija, uslugu prikupljanja, odvoza i zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada s područja Grada Obrovca obavljala upravo njihova komunalna tvrtka. Navode i kako je Infra-grad ispunjavao sve pretpostavke za udovoljavanje uvjetima natječaja te da im u konačnici nisu ponuđeni nikakvi razlozi zbog kojih ponuda gradske tvrtke ne bi bila prihvatljiva.

Radnici se boje otkaza

- Odabir ponuditelja Loši d.o.o. u suprotnosti je s načinom primjene Zakona o javnoj nabavi koji mora omogućiti učinkovitu javnu nabavu te ekonomično i svrhovito trošenje javnih sredstava, sve sukladno ranije citiranom čl.4.st.3. Zakona o javnoj nabavi. Naime, s obzirom da je kao najpovoljniji ponuditelj u konkretnom slučaju odabran Loši d.o.o., nameće se realno pitanje statusa zaposlenika pravne osobe Infra-grada d.o.o., čiji je jedini osnivač naručitelj Grad Obrovac. Ukoliko predmetna pobijana odluka opstane, nedvojbeno je da će doći do reorganizacije trgovačkog društva, pri čemu bi radnici, žalitelji, mogli dobiti otkaze ugovora o radu, što je sasvim realno. Je li interes naručitelja u smislu načela ekonomičnog i svrhovitog trošenja javnih sredstava da zaposlenici trgovačkog društva, čiji je jedini osnivač, dobiju otkaze i završe na ulici, da ugrozi egzistenciju članovima njihovih obitelji i njima samima? Jasno da nije i sasvim je jasno da je konkretno postupanje u donošenju ove odluke u suprotnosti s odredbama čl.4. Zakona o javnoj nabavi, poručuju na kraju radnici, predlažući Državnoj komisiji za kontrolu javne nabave da poništi Odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za davanje koncesije za obavljanje javne usluge prikupljanja, odvoza i zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada s područja Grada Obrovca.

 

Upozoravaju na mogući sukob interesa

U žalbi Državnoj komisiji radnici Infra-grada navode i po njima nelogičan podatak vezan za čelnu osobu tvrtke.

- Osobito je važno ukazati na činjenicu da je direktorica ponuditelja Infra-grada d.o.o. Ingrid Prelas zaposlenica Grada Obrovca, davatelja koncesije, na Odjelu komunalnih poslova gdje plaću za svoj rad prima prema ugovoru o djelu. U konkretnom slučaju ona je nastupila i kao natjecatelj prema objavljenom natječaju, što je nedopustivo s obzirom da takva radnja predstavlja očiti primjer mogućeg sukoba interesa, posebice ako se u obzir uzmu ranije navedeni žalbeni razlozi kojima se upire na to da je natječaj u konkretnom slučaju raspisan baš na način kako bi se kao ponuditelj eliminirao Infra-grad d.o.o., stoji u žalbi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)