Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Korlat i Sakreštan na uglednim filmskim festivalima

03.07.2020. 11:41


Novi dokumentarni film redatelja Luke Klapana, Korlat, uvršten je u program ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, a njegov drugi dokumentarni film, Sakreštan, u kolovozu se prikazuje na 68. Trento Film Festivalu u Italiji.
– Ovogodišnji 67. po redu filmski festival u Puli održava se od 18. do 26. srpnja, a u svom programu Kratka Pula prikazat će se i naš najnoviji dokumentarac Korlat, što će mu ujedno biti i hrvatska premijera. Film Korlat, čiju produkciju potpisuje Jedina solucija, udruga za audiovizualnu umjetnost iz Pridrage, govori o tom ravnokotarskom mjestu i njegovim žiteljima dok u fokusu prije svega ima civilne žrtve koje su stradale u vihoru Domovinskog rata, kazuje Klapan.
Osim toga, Klapanov nagrađivani kratki dokumentarac Sakreštan bit će prikazan na ovogodišnjoj Eurorami koja se održava kao dio programa eminentnog filmskog festivala u talijanskom gradu Trentu. Inače, u programu Eurorama svake godine prikazuju se europski nagrađivani etnografski dokumentarci, pa će tako ove godine u sklopu Trento film festivala biti prikazan i Sakreštan, koji je prošle godine na 27. Međunarodnom festivalu etnoloških filmova u Beogradu osvojio posebno priznanje za doprinos u očuvanju nematerijalne kulturne baštine. Dokumentarni film Sakreštan govori o novigradskom zvonaru i svećenikovu pomoćniku Stipi Ćoriću, a do sada je prikazan na ukupno četrnaest međunarodnih filmskih festivala.
Klapana i udrugu Jedina solucija jako veseli što su njihovi filmovi koji dokumentiraju važne događaje i ljude s ovog područja prepoznati i na filmskim festivalima te na taj način jačaju očuvanje baštine.