Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

NEMA PREKIDA RADOVA Završena izgradnja moderne tržnice i ribarnice, za otvorenje nedostaje interijer

03.07.2020. 14:55


Koronavirusu i paklenim vrućinama od preko 30 stupnjeva Celzijusa unatoč, Benkovac je jedno veliko gradilište. Najviše pozornosti i znatiželje izazivaju gradilišta na rekonstrukciji i sanaciji pet nerazvrstanih cesta u vrijednosti od 35 milijuna kuna te veliko gradilište u samom centru Benkovca.
– Riječ je o projektu »Rekonstrukcija i uređenje stare gradske jezgre – 1. faza«, prvom od 11 razvojnih projekta Intervencijskog plana Grada Benkovca. Ukupna vrijednost ugovorenih radova 17,1 milijun kuna, kazao je Tomislav Klarica, zamjenik benkovačkog gradonačelnika.
Projekt obuhvaća uređenje gradske tržnice i ribarnice, okoliša i trga oko zgrade gradske uprave, rekonstrukciju buduće zgrade gradske uprave, rekonstrukciju i energetsku obnovu postojeće zgrade gradske uprave i završetak popločavanja šetnice.


U finišu radovi u centru grada
– Radovi na uređenju moderne, funkcionalne i nadasve estetski lijepe tržnice i ribarnice su u potpunosti završeni te su na upravljanje predani komunalnoj tvrtki Benković. Za otvorenje nedostaje interijer, u tijeku je postupak nabave, naglasio je Klarica te nastavlja:
– Izgradnja trga kod gradske uprave i popločavanje na Šetalištu kneza Branimira je na samom kraju, dok je nova zgrada gradske uprave, zapadno od postojeće, pred tehničkih prijemom. Radovi na vanjskom dijelu dosadašnje zgrade su završeni, radovi se izvode u unutarnjem dijelu, detaljan je Klarica.
Projekt Intervencijskog plana sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za Regionalni razvoj.
– Ukupna vrijednost Intervencijskog plana iznosi 25 milijuna eura ili 180 milijuna kuna, kazala je zamjenica gradonačelnika Paulina Kulaš, voditeljica Jedinice za Intervencijski plan Grada Benkovca.
Kroz drugu fazu rekonstrukcije i uređenja stare gradske jezgre predstoji uređenje pozornice i prostora iza knjižnice i Doma kulture.
– Druga faza podrazumijeva i energetsku obnovu privatno-stambeno poslovnih prostora na Šetalištu Kneza Branimira na 10 objekata te izgradnju zgrada za stambeno i kadrovsko stanovanje na Kaštelu, reći će Kulaš.
Dok je treći razvojni projekt i izgradnja sasvim novog Doma kulture na ishođenju projektne dokumentacije u tijeku je obnova i rekonstrukcija pet nerazvrstanih cesta.


Vraća se život
– Prije nekoliko dana započeo je i projekt Sudjeluj – poticanje socijalne inkluzije kroz sport, #nauči #primijeni #promijeni, Lov na znanje i Bokun ure kulture. Riječ je o četiri projekta benkovačkih kulturno-umjetničkih i humanitarno-športskih udruga ukupne vrijednosti od 5.330.396,00 kuna koja u 100-postotnom bespovratnom iznosu sufinancira Europski socijalni fond, istaknula je Kulaš.
Nakon ovih projekta dolaze projekti: Benkovački sajam, Poduzetnička zona Benkovačko Selo, plaža Karin Donji, Zavičajni muzej, mreža društvenih domova u Smilčiću, Nadinu, Lisičiću i Vukšiću, izgradnja vodovodnih mreža i drugo.
– Osim projekata iz IP-a rade se i projekti iz raznih ministarstava i nadam se da se vidi da se po gradu usprkos Covida i velikih vrućina radi i vraća život, naglasio je Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca, te je nastavio:
– Mi kao grad želimo Benkovac koji je ugodan za življenje, grad koji će poduzetnicima biti prilika za ulaganje, a turistima privlačan za posjećivanje, zaključio je Bulić.