Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

SOCIJALIZACIJA SLIJEPIH »Videćoj pratnji za bolju integraciju« 493 tisuće kuna

03.07.2020. 20:51


Udruga slijepih Zadarske županije ima se s čime ponositi. Naime, na račun europskog projekta, za koji su se prijavili u srpnju prošle godine, odobreno im je 493 000 kuna za dvogodišnji program pod nazivom »Videća pratnja za bolju integraciju«, koji je počeo 6 travnja i trajat će do 6. travnja 2022. godine. Za udrugu slijepih, ovaj je projekt od krucijalne važnosti, te su na njega članovi jako ponosni. Mladen Bajlo, predsjednik Udruge slijepih, naglasio je kako se kroz ovaj projekt može obuhvatiti puno više članova kojima je potrebna asistencija.


Udruga ima 168 članova
– Riječ je o prvom europskom projektu za koji smo dobili sredstva u povijesti Udruge slijepih i koji se nije nikada dogodio u 67 godina, otkako je udruga usnovana, naglasio je Bajlo, dodajući kako će s kroz taj projekt osiguratui plaće za voditelje projekata, ali i plaće za videće pratitelje.
Međutim, kroz ovaj dvogodišnji projekt, pored Josipa Milkovića, koji je jedan od pratitelja, ali preko projekta Ministarstva za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku, zaposlit će se i Božena Perica, kao videća pratiteljica, koja je istaknula kako je za udrugu koja broji 168 članova jako bitan projekt, te da će sada puno više ljudi moći koristitu uslugu pratitelja.
– Ovajkav projekt omogućuje ljudima da se više socijaliziraju i da se okrenu prema vani i izađu iz kuće poručila je nova videća pratiteljica Božena Perica, dodajući kako svaki član ima na pravo na videćeg pratitelja, te da su korisnici upoznati s tim, ali da se još nisu priviknuli na tu uslugu jer da ne mogu vjerovati da postoji netko tko će autom doći po njih te da imaju pratitelja na raspolaganju.
Prema riječima Mladena Bajla, vrlo je bitno za slijepe osobe da imaju nekoga tko će doći po njih i tko će im omogućiti da djeluju što više samostalno, te da im je cilj kroz projekt videće pratnje za bolju integraciju, što više socijalizirati slijepe, te ih uključiti u sve sfere života.
– Strašno je kada ste vezani za kuću i kad ne možete nigdje izaći kao slijepa osoba, jer tada nastaju i psihološki problemi koji znaju biti vrlo teški, a ima i puno onih koji žive sami i ovise o prijateljima, ili rodbini da ih odveze do liječnika, ili u kupovinu ili u banku, rekao je Bajlo, dodajući kako će sada zahvaljujući ovom dvogodišnjem projektu članovi biti sigurni da se mogu osloniti na još jednog videćeg pratitelja.


«Zajedno, aktivno, ravnopravno!« i »Osjetimo prirodu«
Nikola Vitlov, dopredsjednik udruge, koji je potpuno slijep, ističe kako mu je odlazak u trgovinu ili kod liječnika veliki problem, zato mu je videći papratitelj jako potreban kako bi mogao funkcioniratui u obavljanju svakodnevnih obaveza.
– Ne vidim ništa i kada trebam otići negdje zovem jednog od pratitelja. On dođe po mene, bude sa mnom i nakon obavljenog posla, vrati me doma, ispričao je Vitlov, objašnjavajući kako je smisao videćeg pratitelja da pomogne slijepoj osobi da se što više samostalno uključi u životne obaveze, jer da nije smisao da netko za slijepu osobu odradi posao, već da se ona sama aktivara.
Osim, europskog projekta, kako je objasnila Ana Perica, glavna voditeljica projekata pri udruzi, postoje još tri projekta koja su jako bitna za njihov daljnji rad. Pored aktivnog projekta Usluge videće asistencije, kojeg vodi Josip Milković, a koji financira Ministarstvo demografije, tu su još projekti »Zajedno, aktivno, ravnopravno!« kojeg službeno vodi Marta Pleško, inače dugogodišnja volonterka u udruzi, te šestomjesečni projekt »Osjetimo prirodu« za koji su dobili 72 000 kuna od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
– Kroz šestomjesečni projekt »Osjetimo prirodu« plan je posjetiti 6 lokacija na području Zadarske županije i uže okolice. Za sada smo posjetili nacionalne parkove Krku i Paklenicu, te imamo u planu posjetiti još 4 lokacije: Vransko jezero, Saharun kao zaštićeno područje, te izvor rijeke Une i Telaščicu, rekla je Ana Perica.
Prema podacima koji se prikupe na terenu utvrđuje se koliko je neka lokacija pristupačna za osobe sa invaliditetom te se ti isti podaci kasnije mogu koristiti za unaprjeđenje same lokacije sa sadržajima koji su nužni u vidu pristupačnosti za osobe s invaliditetom.




Aktiviranje slijepih osoba
Što se tiče trogodišnjeg projekta »Zajedno, aktivno, ravnopravno!« za kojeg je resorno Ministarstvo odvojilo 150 tisuća kuna po godini, kako je objasnila Marta Pleško, voditeljica projekta, uključeno je čak šest partnera s kojima se planira zajednička i intenzivna suradnja.
– U taj projekt su uključeni: Grad Zadar, Udruga slijepih Šibensko-kninske županije, Zadarski plesni ansambl, Udruga Eko Zadar, Znanstvena knjižnica i Obiteljski centar Zadarske županije, istaknula je Pleško, dodajući kako je cilj ovog projekta u suradnji s partnerima kroz kreativne radionice raditi na osvješćivanju pokreta, te kroz elemente korektivne gimnastike prilagoditi se željama i potrebama članova.
U sklopu Udruge slijepih, kako je objasnio Branko Raspović, predsjednik Sportske udruge slijepih »Donat«, sudjeluje čak 19 članova, te će se uskoro učlaniti u ligu igranja pikada za slijepe osobe, a proširit će se i na druge discipline.
Uz tajnika udruge Josipa Laću, koji je rekao kako su svi projekti udruge pokrenuti u svrhu aktiviranja što većeg broja slijepih osoba, predsjednik Mladen Bajlo se ovim putem zahvalio Gradu Zadru i Zadarskoj županiji koji su im velika podrška, jer zahvaljujući njihovim sredstvima udruga opstaje.