Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Budite ukorak s prirodom i aktivno se odmorite!

03.07.2021. 10:21


Prvi vikend u srpnju donosi posebnu ponudu u Parku prirode Vransko jezero. Uz kupnju osnovne ulaznice i najam kajaka ili električnih bicikala na Info centru Prosika očekuje vas stručno vodstvo i vođena tura do nedjelje 4. srpnja 2021.
– Vodiči su na raspolaganju od 8 ujutro do 20 sati te će ovisno o razdoblju dana provoditi ture za manje grupe ili obitelji. U prijepodnevnim i popodnevnim terminima moguće su vođene ture kajakom ili biciklom u trajanju od 2 ili 3 sata, a u najtoplije doba dana od 11- 16 sati u hladovini brijesta i uz glazbu cvrčaka, stručno vođenje za pojedince ili obitelji te igre za djecu u trajanju od jednog sata, stoji na stranici Parka prirode Vransko jezero te se poziva posjetitelje da se prepuste čarima močvare na info centru Prosika.
– Budite ukorak s prirodom i aktivno se odmorite. Stručna vodstva započinju u prekrasnoj lučici Prosika, na samoj obali jezera u hladu brijesta i konopljike. Na kanalu koji spaja jezero i more, voditelji šetnje i tura ispričat će vam neke još neispričane priče o ribama putnicama, pticama, kamenim vršama i nekadašnjem najvećem masliniku istočne jadranske obale, ističu u Parku te navode ture kajacima i biciklima koje zainteresirani mogu izabrati: bike&hike do dvije kule: Prosika – Babin škoj – Osridak – Prosika (trajanje 2,5 h) zahtjevnija tura.
Kratka bike tura je: Prosika info centar- uz kanal do mora – obelisk i stražarnica – Babin škoj – Jugovir – Prosika (trajanje 1,30 h).
Nadalje nudi se tura kajakom do škoja: Lučica – Jugovir – obilazak uvale Donja tonja – Babin škoj – mogućnost kupanja na sjevernom vrhu poluotoka (trajanje do 2 sata).
Kajakom po tonjama: Lučica – Jugovir – obilazak Donje tonje – Babin škoj – obilazak uvale Gornja tonja – mogućnost kupanja (trajanje do 3 sata) – nudi se kao zahtjevnija tura.
Stručno vođenje je posebna prigoda da se nauči nešto novo o Parku i njegovim posebnostima. Tako će posjetitelji moći slušati zašto su nastale bunje, upoznati vrste riba, prepoznati biljne vrste mediteranske makije, otkriti tradiciju suhozidne gradnje, kako je građen kanal Prosika, naučiti zanimljivosti o biološkoj važnosti Vranskog jezera, upoznati vrste ptica i otkriti bogatu povijest kroz arheološke ostatke.
Posjet obuhvaća istraživanje i promatranje prirode, ulazak u tradicijsku bunju, prostor za slobodnu igru uz obalu jezera, interpretaciju tradicijske gradnje suhozida i kulturne baštine. Za sudjelovanje u vođenim turama prijava nije obavezna, no mjesto za vodstvo ili turu možete rezervirati na broj 097/6025419.