Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Marko Vučetić: HDZ je u opoziciji sve dok sam ja predsjednik Gradskog vijeća

03.07.2021. 09:14


Marko Vučetić, novoizabrani predsjednik Gradskog vijeća Zadra komentira zašto je prihvatio funkciju šefa gradskog parlamenta iako je tu poziciju prije konstituirajuće sjednice odlučno odbijao, kao i trenutačni omjer snaga u Vijeću. U razgovoru Vučetić iznosi svoje viđenje rada Gradskog vijeća, te smatra da ga je Nezavisna lista Enija Meštrovića, kako kaže, naprosto morala predložiti. Najavljuje po njemu najplodonosnije razdoblje Zadra u kojem će građani profitirati, dok će se vijećnici »učiti demokraciji«.


Različite interpretacije o većini


Izabrani ste za predsjednika Gradskog vijeća uz suzdržanost vijećnika s HDZ-ove koalicijske liste i vijećnika Domovinskog pokreta, što znači da zapravo nitko nije bio protiv Vašeg izbora. Kako, dakle, vidite trenutačni omjer snaga u Vijeću u smislu pozicije/opozicije te budući rad gradskog parlamenta kad je riječ o podršci zakonskim prijedlozima gradonačelnika koji će stizati na Vijeće?
– Mojim izborom legitimiran je poraz HDZ-a u Gradskom vijeću, zato sam funkciju predsjednika Gradskog vijeća i prihvatio. Vidio sam je kao dijalektičku funkciju koja razotkriva političku stvarnost Zadra. Moguće su različite interpretacije o tome tko ima većinu, time se ne zamaram jer znam da interpretacije ovise o spoznajnoj i imaginativnoj snazi onoga tko nešto interpretira, a činjenice ne ovise o interpretaciji, one su izvan područja zavaravanja i samozavaravanja. Činjenica je da sam ja predsjednik Gradskog vijeća, da sam bio glavni protukandidat Branku Dukiću i HDZ-u te da sam izabran glasovima većine, a da u toj većini nisu glasovi HDZ-a. Dakle, HDZ je u opoziciji sve dok sam ja predsjednik Vijeća, a ako me jednom sruše, onda je HDZ ostvario većinu s onima koji su me srušili. Stvar je jasna, a ja jasnoću cijenim.
Očekujem suradnju s Brankom Dukićem, štoviše, aktivno ću mu pomagati da postane gradonačelnik Grada Zadra i da prestane biti gradonačelnik HDZ-a. Svi prijedlozi koji jačaju život građana i Grada će proći, dok će sve političke smicalice koje ga zadržavaju na razini gradonačelnika HDZ-a biti dekonstruirane. To je jednostavna dijalektika. Ja sam dijalektički predsjednik Vijeća, a Branko će postati dijalektički gradonačelnik Zadra.




Zrela i odgovorna kohabitacija


Predložila Vas je Nezavisna lista Enija Meštrovića. Smatrate li to potvrdom i buduće podrške?
– Nezavisna lista me nije mogla ne predložiti, oni su me po logičkoj nužnosti morali predložiti. Kada govorim o iznenadnosti i nenadanosti kandidature, to je samo ironijski izraz za one koji nisu u stanju iščitati logičke zakonitosti. Imali smo samo dvije mogućnosti formiranja Vijeća – ili da Enio bude jednoglasno izabran, a tada ne bismo znali tko je pozicija, a tko opozicija, pa je to bila mogućnost niske razine ostvarenja jer bi, u političkom smislu, dokinula Enijevu svježinu budući da bi postao dijelom HDZ-ovog ustajalog svemira ili, što je bila druga i izvjesnija mogućnost, da ja, kao nezavisni vijećnik među koalicijom stranaka, budem izglasan glasovima većine koja je legitimirana samim činom glasovanja. Zato i nisam bio iznenađen, zato uglavnom i nikada nisam iznenađen jer stvarnost analiziram, potpuno lišen osobne usplahirenosti, to prepuštam drugima.


U kojem bi smjeru rad Gradskog vijeća, po Vama, mogao ići, odnosno čeka li građane niz »labavih« i kratkotrajnih projektnih suradnji bez dugotrajnih, vidljivih rezultata ili će kohabitacija dugotrajno polučiti ono što je u interesu građana?
– Zrela i odgovorna kohabitacija najprirodnije je stanje za demokraciju, sve ostalo su samo izvedenice totalitarne svijesti. Gradsko vijeće više nije pomoćna prostorija u kojoj spavaju stranačke sluge, nego mjesto promišljanja javnog života Zadra. Gradonačelnik više nije onaj tko sluša nalog stranke, nego će biti dužan provoditi odluke Gradskog vijeća. Mi smo sada, zapravo, u stanju četverogodišnje kampanje u kojoj će gradonačelnik, baš kao u svakoj kampanji, morati raditi u korist građana, samo što to sada neće trajati mjesec dana, nego četiri godine. Istu stvar ćemo raditi i mi u Gradskom vijeću, jer smo i mi u istoj poziciji. Ovo je najplodonosnije razdoblje Zadra. Građani će profitirati, a i mi ćemo usvojiti bitne lekcije demokracije. Ovo je, kako sam to više puta rekao, zadarsko političko proljeće.


Opstrukcije su sastavni dio politike


Vidite li vijećnike SDP-ove koalicije, čiji ste bili kandidat za gradonačelnika, kao konstruktivan faktor u radu Vijeća ili se umjesto suradnje mogu očekivati konflikti, točnije nastavak dosadašnje prakse opstruiranja svega što dolazi od strane HDZ-a?
– Koalicija nije bila SDP-ova, nego je i SDP bio u koaliciji koja se okupila oko mene, čime su sve stranke, uključujući i SDP, pokazale političku zrelost i želju da misle i djeluje konstruktivno. Opstrukcije su sastavni dio političkog života, njih će uvijek biti, posebno u Gradskoj vijećnici u kojoj se raspravlja, ali opstrukcije ne smiju ući u javni život i proračunska sredstva. Ja sam, primjerice, opstrukcije vidio u tome što je HDZ posudio milijunski iznosi nogometnom klubu marginalnog značaja koji ne čezne za sportskim rezultatima, a trebao bi, nego čezne za Mercedesom, a za tim ne smije čeznuti sve dok dobiva pozajmice iz gradskog proračuna. Svaki HDZ-ov prijedlog će biti raspravljen, makar vijećali svaki dan, a samo najbolji prijedlozi bit će ugrađeni u javni život Zadra.


Što očekujete od vijećnika Nezavisne liste Enija Meštrovića kad je riječ o izglasavanju prijedloga gradonačelnika Dukića?
– Enio je samostalan, ne zato što ja to kažem, nego zato što ja ne znam niti želim znati kako drugi misle, djeluju i glasaju. Prezirem i samu ideju kontrole drugih. Mi takve, u našim balkanskim bajanjima o demokraciji, zovemo liderima, a zapravo su luzeri jer ovise o drugima koje je potrebno kontrolirati. Nadam se da će Enio biti kreativan, originalan i slobodan, a to znači da će neke Dukićeve prijedloge prihvatiti, neke će odbaciti, a neke će, vlastitim intervencijama, usavršiti.


Vještičje kotlo i korpus iluzija


Hoćete li i na koji način kao predsjednik Gradskog vijeća sprječavati eventualne incidentne situacije kojih je u Vijeću, ali i Županijskoj skupštini u proteklom sazivu bilo, prije svega od strane pojedinih vijećnika Akcije mladih od kojih su čak dvojica sada »dvostruki vijećnici« u objema predstavničkim institucijama?
– Akcija mladih više nije opozicija i nema potrebe dionizijski djelovati. Ako u Gradskom vijeću bude opstrukcija, unaprijed im se veselim, dovest ću ih do apsurda. Filozofija je, između ostalog, i stalni, kritički, pozitivni konflikt s prirodom, čovjekom i Bogom ukoliko on jest. Incidenti imaju zakonitosti nastajanja, ali i zakonitosti kako ih nadići, nadvladati i razriješiti. Imajte na umu da su svi koji žele incidente radi incidenata lako upravljiva bića.


Čini se kako Vam je fokus na zaštiti i zbrinjavanju djece i žena. Što konkretno planirate predložiti u Vijeću kada je riječ o toj problematici?
– Politiku vidim kao nenasilnu djelatnost i kao instrument poštivanja ljudskih prava na konkretnoj razini. Budući da predajem kolegij iz područja ljudskih prava, znam što sve trebamo napraviti – od provedbe Europske povelje o ravnopravnosti žena i muškaraca na lokalnoj razini do formiranja timova logopeda, edukacijskih rehabilitatora i psihologa koji će raditi s djecom. Problemi su mnogi, mnoge probleme smo zanemarivali, a sada će, u ovom pandemijskom i postpandemijskom razdoblju, svi zanemareni problemi proključati snagom vještičjeg kotla. Pod hitno trebamo razviti programe skrbi o mentalnom zdravlju. Mi smo još uvijek poluprimitivno, plemensko društvo, puno toga nam je potrebno, ali ne možemo sve napraviti odmah jer je glavno obilježje plemena da se opire promjeni. Usprkos svemu, drago mi je ovo pleme, zato ga želim mijenjati. Nije ono odgovorno za ono što ne zna, ono brani korpus vlastitih iluzija u kojima odbijam sudjelovati. Zato sam, primjerice, u kazalištu i odsjedio dok su svi oko mene, na nogama, u plemenskom zanosu, pjevali pjesmu Lijepa li si, a ta plemenska pjesma negira povijest i geografiju, ali čuva plemensku svijest.