Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Osobe s invaliditetom nadaju se i novim kolicima za ulazak u more

04.07.2021. 09:45


Plaža na Vitrenjaku, koja je zbog svoje prilagođenosti popularna među osobama s tjelesnim invaliditetom i ove je godine spremna prihvatiti sve kupače.
O uređenju plaže i potrebama osoba s invaliditetom razgovarali smo s predsjednikom Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije Željkom Županovićem.
– Plaža je prilagođena potrebama osoba s tjelesnim invaliditetom, ali još uvijek nije potpuno uređena. Gradska uprava organizirala je uređenje obalnog pojasa te je nasut i poravnat šljunak. Rampa i ulazak u more kod sunčališta su također očišćeni od kamenčića i otpadaka koje je more nanijelo u ostatku godine, istaknuo je Županović te dodao kako je Grad također osigurao zapošljavanje dvojice studenata koji osobama s invaliditetom pomažu pri ulasku u more i na usluzi su im od 8 do 12 i 17 do 19 sati. Gradski kombi za potrebe osoba s invaliditetom također je na raspolaganju svima kojima je potreban prijevoz do plaže.
– Što se tiče daljnjeg uređenja plaže i osiguravanja potrebne opreme, nadamo se da će se u naredno vrijeme osigurati kupnja novih kolica za ulazak u more, pojasa za spašavanje i rukohvata za rampu, istaknuo je Županović te sve osobe koje Udrugu kontaktiraju u vezi problema ili prijedloga uređenja plaže, zamolio da obrate pozornost na činjenicu kako Udruga s Gradom jedino može surađivati oko problematike uređenja plaže i njene prilagodbe osobama s tjelesnim invaliditetom.
– Ovim bih putem volio još jednom naglasiti, za sve one koji nam se oko problema s plažom obraćaju tijekom ljeta, kako je Vitrenjak javna plaža, koja nosi oznaku OSI, što znači da je prilagođena osobama s tjelesnim invaliditetom, tj. naša Udruga nema nikakva upravljačka prava nad njom. Kada nam se građani obrate s nekim prijedlogom ili problemom, jedino što mi možemo napraviti jest proslijediti njihov upit Gradskoj upravi, koja je nadležna riješiti ih, zaključio je Županović.