Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Otvorenje znakovite izložbe fotografija

03.07.2021. 12:58


U organizacije TZ Općine Privlaka u petak 02.07. na rtu Artić održalo se otvorenje izložbe fotografija i zapisa "Lovit ću zalaske…Izolirani mi, ti i ja i najljepši zalasci sunca" autorice Ivane Kurta.


 


Rt Artić bio je najljepši odabir za ovu znakovitu izložbu, jer se upravo sa njega pružaju prekrasni zalasci sunca, ujedno mjesto na kojem je Ivana pronašla inspiraciju za svoje zapise i fotografije koje je arhivirala za vrijeme dok je u RH bio uveden strogi lockdown. Rt je zanimljiv jer predstavlja i najzapadniju kopnenu točku Dalmacije, pruža pogled na Zadarski kanal i zadarske otoke (Vir, Olib, Ist, Molat, Sestrunj, Rivanj, Ugljan i Dugi otok).




 


Na izložbi su nazočili uz Ivanine prijatelje, posjetitelji i turisti u prolazu, a program večeri izložbe obogatila je čitajući svoje pjesme Nika Barišić učenica 7.a raz.OŠ Bartola Kašića, atletičarka i član Društva mladih matematičara. Posjetitelji izložbe mogli su zapjevati i uz gitaru Miljenka Koštana iz klape Aenona iz Nina.


Izložba je bila interesantna jer su bili izloženi i zapisi autorice Ivane Kurte, njezine misli koje je zapisivala u vrijeme izolacije: "Nitko baš nitko neće znati da sam jednom bila ovdje. Moje život nestaje među posljednjim lišćem što pada, a vjetar će za zamesti tko zna kamo…" (zapis 25.04.2020.) "Stisnut ću u dalan i zrnca prašine, čuvat ih ko najveće blago, iako zarežu dušu pri svakom udahu." (zapis 02.05.2020.)


 


Recenziju spomenutih zapisa napisala je Elvira Katić, prof. „Osim inspiracije u prirodi i u sebi samoj, u dubini svoje duše, u prostor stvaralačkog duha autorice, u procesu osmišljavanja izložbe, ušuljali su se stihovi Pabla Nerude:“Ljubav je tako kratka, a zaborav tako dug!“ Ljubav je inače spiritus movens Ivaninih zapisa, ljubav svevremenska, pokretačka, životna, ljubav i njih dvoje („mi, ti i ja“), metaforičko sunce u svom izlaženju, zenitu, smiraju…“( „Iz zagrljaja tišine“,)


 


Izložba će biti otvorena do 08.07.2021. a izložbu koja nudi dvadesetak proznih i poetskih tekstova , a isto tako i fotografija, može se razgledati svaki dan od 19 do 22 sata.


Autorica Ivana Kurta ovim putem zahvaljuje se svima koji su svojim odlaskom podržali njezinu izložbu i zahvaljuje direktorici Ivi Zorić Sarađen TZ Općine Privlaka koja je organizator i pokrovitelj izložbe. Atmosferu izložbe fotografirao je Davor Strenja.