Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Promovirati Sfingu kao zadarsku znamenitost!

03.07.2021. 10:23


U sklopu provedbe projekta RECOLOR održan je dvodnevni seminar za licencirane turističke vodiče naziva »Interpretacija baštine kao alat za razvoj tematskih šetnji«. Projekt od početka 2019. godine provodi Grad Zadar u suradnji Upravnog odjela za EU fondove i Upravnog odjela za kulturu i šport.


Praktične vježbe na više lokacija
Cilj projekta RECOLOR je unaprjeđenje potencijala kulturnih i prirodnih znamenitosti i krajolika koji nisu dio tradicionalnih turističkih ruta. Odabrana pilot lokacija Grada Zadra, partnera na navedenom projektu, je perivoj u gradskoj četvrti Brodarica u kojemu je smještena zadarska Sfinga. Projektom RECOLOR Grad Zadar želi obnoviti i promovirati Sfingu – jednu od gradskih znamenitosti koja nije dovoljno poznata niti posjećena.
Seminar je provela Hrvatska udruga za interpretaciju baštine – Interpretirajmo Hrvatsku kojoj je ovo prvi takav angažman u Zadru. Cilj projekta preklapa se s radom udruge kojoj je jedan od glavnih ciljeva promicanje turizma te širenje znanja i vještina, razmjena ideja, znanja i iskustava iz područja interpretacije baštine. Voditeljice seminara, Iva Čaleta Pleša i Ivana Jagić Boljat, interpretacijske su trenerice certificirane od strane međunarodnog udruženja – Interpret Europe.
Na seminaru je sudjelovalo sedamnaest vodiča s licencom za zadarsko područje od kojih su neki i vlasnici turističkih agencija. Program seminara sastojao se od sljedećih tematskih blokova: Što je interpretacija baštine; Osnovne vještine osobne interpretacije; Što je interpretacijski trokut; Stvaranje dubljih veza s baštinom; Pretvaranje baštine u doživljaj; Uključivanje gostiju u doživljaj.
Prvoga dana seminara voditeljice su održale uvodna predavanja kojima su sudionike upoznale s metodama i alatima interpretacijskog vođenja te predstavile rad Europske udruge za interpretaciju baštine – Interpret Europe, a praktične vježbe za sudionike provele su na lokacijama u gradu. Mjesto okupljanja i održavanja prezentacija bila je koncertna dvorana Kneževe palače, a vježbe su održane na prostoru Trga pet bunara i Perivoja kraljice Jelene.


Tematska šetnja Brodaricom
Drugi dan započeo je tematskom šetnjom koja je sudionike povela do pilot lokacije projekta RECOLOR – zadarske sfinge. Realizirana je tura koja je uključila sve znamenitosti i baštinske fenomene Brodarice: barkajole, povijesnu porporelu, privezišta, bitve, rezidencijalne vile, prva zadarska kupališta, destilerije, priče o pomorstvu grada, o Sfingi, konzervatorima, arhitektima i umjetnicima te spomenicima koje ostaju iza njih kao pečat vremena. Sudionike seminara na ovu tematsku šetnju povela je autorica koncepta rute Zrinka Brkan Klarin, djelatnica Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra koja je i sama licencirani turistički vodič.
Popodne drugog dana seminara provedeno je u koncertnoj dvorani Kneževe palače gdje su sudionici podijelili svoje dojmove s tematske šetnje Brodaricom i nastavili s praktičnim vježbama. Svim sudionicima uručene su brošure kreirane u sklopu projekta RECOLOR koje predstavljaju turističku rutu Brodaricom do Sfinge te uključuju kartu prostora s informacijama o najvažnijim znamenitostima. Za dizajn brošure kao i vizualnog identiteta zadarske sfinge zaslužan je dizajner Filip Peraić. Osim brošura, podijeljene su i potvrde o sudjelovanju na seminaru.
Pozitivni komentari turističkih vodiča koji su sudjelovali na edukaciji i turi Brodaricom pokazali su da su ostvarena njihova očekivanja te da su stekli nova korisna i u praksi primjenjiva znanja. Seminar je također pokazao da je interes za provedbu projekta RECOLOR velik te da nastojanja Grada Zadra za obnovom i promocijom zadarske Sfinge uživaju podršku struke.