Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Sva lica i naličja kovanica

03.07.2021. 09:47


U Arheološkom muzeju Zadar otvorena je izložba »Nin i novac – povijest kroz numizmatičke nalaze iz Nina od antike do novoga vijeka«.
Prilikom otvorenja izložbe okupljene je pozdravila voditeljica Odjela za marketing i odnose s javnošću Arheološkog muzeja Zadar Marina Brkić, a potom je izložbu predstavio autor Vladimir Kusik, kustos Arheološkog muzeja Zadar kojemu je ovo prva samostalna izložba.
– Ova izložba prvi je put predstavljena javnosti 30. studenoga 2020. godine kada je otvorena u Muzeju ninskih starina u povodu obilježavanja rođendana Arheološkog muzeja Zadar. Izložba je tada otvorena u posebnim okolnostima, bez publike i s prijenosom uživo preko društvene mreže Facebook. Danas predstavljamo ovu izložbu zadarskoj publici i otvaramo je na početku turističke sezone pa vjerujem kako će ova izložba dodatno obogatiti kulturno – turističku ponudu našega grada i pobuditi interes široke publike, istaknula je Brkić.
Naime, korisnicima su uz pomoć prikaza i teksta na kovanicama komunicirane različite poruke političkog, religijskog, umjetničkog i informativnog karaktera. Kao arheološki nalaz, novac zbog toga daje vrijedan doprinos razumijevanju ljudskih zajednica u prošlosti i time uvelike nadilazi svoju primarnu ekonomsku funkciju.
– U prošlosti, svijetu bez moderne tehnologije i elektoničkih načina komunikacije, bilo je vrlo teško prenijeti informaciju velikom broju ljudi preko širokog geografskog područja. Vrlo efikasan način komunikacije i moćan medij bile su kovanice, novac koji je uvelike nadilazio svoju glavnu, ekonomsku funkciju, ukazao je kustos Kusik na sva »lica i naličja«, odnosno uloge kovanica.
Izložbu prati bogato ilustrirani katalog i deplijan na engleskom jeziku koji u sažetom obliku donosi osnovne informacije o predmetima i vremenskim razdobljima zastupljenima na izložbi.
Ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar dr. sc. Jakov Vučić predstavio je katalog i otvorio izložbu.
Dakle, »Nin i novac« uz pomoć jednog od najmanjih arheoloških nalaza publici prikazuje niz različitih tema iz prošlosti. Raznovrstan novac iz dugog vremenskog raspona pruža značajnu količinu informacija o brojnim aspektima ljudskog života i time nadilazi svoju primarnu ekonomsku funkciju. Novac pronađen na ninskom području svjedok je rimske duhovne i materijalne kulture, procvata gradova tijekom 13. i 14. stoljeća te duge vladavine Mletačke Republike istočnom obalom Jadrana.
Osim povijesnih zbivanja koja su oblikovala područje ne samo sjeverne Dalmacije, nego i zapadne i srednje Europe, kroz novac se obrađuju i posve lokalne teme, kao što je svakodnevni život dobrostojećeg Hrvata iz Nina u 9. stoljeću.
Izložba se može razgledati do 1. rujna 2021. godine.